ZINGEVINGSPLATFORM

Kun je in de radicaal veranderde samenleving de kerk opnieuw uitvinden?

Toegegeven, mijn antwoord is subjectief. Ik ben nauw betrokken bij ‘Zin-Inn Zeist’, een initiatief van de Doopsgezinde Gemeente Zeist, naar het voorbeeld van de Aalsmeerse doopsgezinden. Het eerste seizoen wordt dit weekend feestelijk geopend door de burgemeester van Zeist, Koos Janssen.

Zin-Inn zwemt dapper tegen de stroom in. Het doodvonnis van de traditionele kerk lijkt onherroepelijk. Bovendien zijn tegen religie en geloof een hoop aannemelijke argumenten in te brengen. Niettemin loop ik warm voor Zin-Inn. Het is een veelbelovend model om op een 21ste-eeuwse manier dienstbare kerk te zijn.

OK, de kerkdienst wordt hiermee niet afgeschaft. Logisch, want nog steeds worden mensen geïnspireerd door een uur van bezinning op zondagmorgen, met ontmoeting, lied, muziek, een overdenking, stilte en gebed. Ik ook.

Maar er zijn genoeg mensen die daar niets bij beleven. Voor niet-kerkse èn kerkse mensen wil Zin-Inn gespreksruimte zijn. Alle mensen denken na over levensvragen. Maar in meerderheid doen ze dat nu buiten de kerken. Waarom dan Zin-Inn? Omdat het een prima manier is om langs de papierdunne grens tussen kerks geloof en niet-kerks geloof elkaar te ontmoeten.

Onze gemeente organiseert al langer doordeweekse activiteiten, zoals lezingen, concerten, meditatiegroepen, workshops, exposities, gespreksgroepen, poëziemiddagen. Die blijken belangstellenden te trekken van buiten onze gemeente. Dat doopsgezinden niet van dogma’s houden en ook niet uit zijn op zieltjeswinnerij, zorgt kennelijk voor een veilige, gastvrije sfeer.

Zin-Inn bundelt al die activiteiten, plus wat nieuwe. Zo biedt onze toch al open gemeente een platform voor zingeving. Zin-Inn is de bescheiden, faciliterende kerk.

Kom kennismaken! Opening zondagmiddag 11 oktober om 4 uur, met activiteitenmarkt, muziek, hapje/drankje. Adres: Pauw van Wieldrechtlaan 29a, 3701 ET Zeist. Bonus: Schitterende inspiratietuin!

Zin-Inn is een speeltuin voor zinzoekers.

106-091015

NB In verband met spam worden reacties op columns in eerste instantie alleen door André Droogers gezien.

2 gedachten over “ZINGEVINGSPLATFORM

 1. Ik ben de laatste om te zeggen dat het niet mag, maar waarom wil je een ander ontmoeten op papierdunne grens? Je kunt stellen dat buitenkerkelijken het buiten moeten (kunnen) doen. Waarom als kerkelijken naar buiten? Is het alleen maar spel of gaat het ook om de knikkers? Daar is niks mis mee, maar als je dat verstopt, of zelfs niet wilt, ben je dan kerks bezig? Ik zie niet dat je in dezen alleen maar privé bezig kunt zijn. Dan zou het om het spel kunnen zijn.
  Vervolgens: kerks geloof en niet-kerks geloof. Bij beide gaat het om zingeving. Kerks geloof accepteert zingeving van Boven, want de mens weet dat hij zelf tekortschiet. Zin ligt buiten/boven aarde: zinkrijging. Hoe komt de niet-kerkse mens aan zin? Kan hij zelf zin geven aan, zingeving, of krijgt hij het ook? Gaat de ontmoeting (eigenlijk heerlijk, hè? Ont- wil zeggen niet, dus niets moet) dan toch niet over ‘boven’ en Boven?

  • Wat de noodzaak voor de ontmoeting op de papierdunne grens betreft: Die lijkt me te liggen in het feit dat mensen met al hun diversiteit geacht worden samen te leven. Dat platform kan daarvoor dienen.

   In het geval van Zin-Inn is er geen knikkers-agenda. De winst zit in de dienende rol die je als gemeente kunt spelen, ook al is het allemaal kleinschalig. Of anders gezegd: een gemarginaliseerde positie biedt meer kansen dan een centrale.

   Wat kerks en niet-kerks betreft: Ik had die termen even moeten toelichten (maar dan ben ik snel door mijn quotum van 300 woorden heen…). In sociologenjargon is iemand kerks die minstens één keer per maand een kerk, moskee, synagoge, tempel etc. bezoekt. Bij de niet-kerksen zitten nog wel mensen die lid zijn van een kerk, maar de meesten zijn dat niet. Slechts een minderheid van de niet-kerksen – ongeveer een zesde – is expliciet atheïst. ‘Boven’ en ‘boven’ lopen in deze indeling door de categorieën heen, net zo goed als zingeving en zinkrijging.

   André

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.