WETENSCHAPSARROGANTIE

Homeopathie moet niet langer gedoogd worden, aldus de Europese adviesraad van wetenschapsacademies, de KNAW’s dus. Het effect is niet wetenschappelijk aangetoond, en als het wel werkt is dat door het placebo-effect.

Oeps! Ik gebruik Nisyleen-druppels om mijn verkoudheid te bestrijden. Wist niet dat ik iets gebruik dat gedoogd wordt. Ik haal het zonder problemen bij de drogist. Of wordt homeopathie gedoogd zoals cannabis in de coffeeshop? Maar ‘niet langer gedogen’ is dan verstop-taal voor ‘verbieden’.

Ik moet wel een beetje grinniken, want de wetenschappers die zo tegen homeopathie zijn, hebben nog steeds geen goede verklaring voor het placebo-effect. Bovendien zijn ze tot op heden niet in staat een remedie voor volksziekte verkoudheid te vinden. Ironisch is natuurlijk ook dat mensen homeopathie gaan gebruiken zodra de medische wetenschap faalt.

Een homeopathie-gelovige ben ik niet, maar vanuit mijn driehoek levensbeschouwing-macht-spel gezien is een verbod op homeopathie een vorm van foute machtsuitoefening. En ook nog eens een uiting van wetenschappelijke arrogantie. Alsof wetenschappelijk verantwoorde kennis de enige correcte is.

Want wat is de praktijk? We leven allemaal van de verbeelding en spelen daarmee. Mensen sprokkelen op een diffuse en vaak inconsistente manier allerlei vormen van kennis bij elkaar, zonder wetenschappelijk keurmerk. Zo geraken ze op een acceptabele manier door de dag en het leven.

Daarom ook onderhouden mensen een levensbeschouwing, al dan niet religieus. Die komt met antwoorden op waaromvragen en biedt troost. Dat zit niet in het wetenschappelijke aanbod.

Kortom, ik gun iedereen vrij spel, zonder absolute waarheidsclaims. Geen wetenschappelijke, en trouwens ook geen levensbeschouwelijke.

178-290917

NB In verband met spam worden reacties op deze column in eerste instantie alleen door André Droogers gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.