Vrijdag Zindag nr. 80

2 gedachten over “Vrijdag Zindag nr. 80

 1. Maak er eens een voorbeeld van. Je schreef:

  ‘Neem de oorlog in Oekraïne. Bijna iedereen vindt het
  oplossen van een conflict met militaire middelen normaal.
  Als het Oekraïense leger weer een stad heeft veroverd,
  denken de meeste mensen: ga vooral door! Een handjevol
  pacifisten, zoals de woordvoerders van Kerk en Vrede,
  keert zich tegen gebruik van militair geweld. Zij jagen bijna
  iedereen in het harnas.’

  Mij niet, want ik deel de observatie: dat er blijkbaar volgens bijna iedereen alleen een oplossing is door het elkaar doden.

  Misschien was er nog een alternatief geweest voor 2013. Brandt Corstius maakte een ontstellende reportage in 2016, nog voor enig oorlogsgeweld, onlangs als herhaling: ‘Aan de grenzen’. Toen waren er, door de toenmalige macht (Russisch gezind, net zoals een grote minderheid) nog maar enkele honderden Russen gedood of levend verbrand.
  Intussen ontwikkelde zich de revolutie en kwam de NAVO aan de grenzen in zicht (ik vind het gedrag van de NAVO aan de westgrens van Rusland met raketten en oefeningen al jaren provocerend!), werden Oekraïense Russen gediscrimineerd, werd de Krim bezet en ontstond er in het Oosten een soort burgeroorlog om aansluiting bij de Russische buren (zoals ook met stukken Ossetië en Tjetsjenië (spelling vind ik moeilijk) met geweld gebeurde) en tenslotte de inval van Rusland.
  Op 24-2 begon de echte oorlog. De facto werd het een soort door het Westen bewapend en geoefend huurlingenleger van de NAVO, want de NAVO zelf gewapend over de grens, dat zou een Derde Wereldoorlog worden. Duizenden doden en vluchtelingen en volgens Russisch recept bij andere oorlogen: verbrande aarde.

  Tegen die tijd kwam Kerk en Vrede met haar verklaring. Met de strekking ben ik het eens.
  Maar hoe moeten vredesmensen nu verder? Wat kan de patstelling nog doorbreken? Wat kan er nog zinnig gedaan?

  – De tijd van onderhandeling is voorbij, want Poetin en de Oekraïense president (moeilijke naam) zullen gezichtsverlies en toegeven niet overleven – de laatste zal dan door de nationalisten worden vermoord.
  – Mijn verwachting is, dat als Poetin te veel in het nauw komt, hij een enge raket laat afschieten, WETEND dat het westen niet met dezelfde munt zal terugbetalen. Dan gaan de VS c.s. dwang uitoefen op de Oekraïense club rondom de president om vredesonderhandelingen aan te bieden. De Oekraïense nationalisten zullen de president vervolgen, of het Westen biedt hem heenkomen.
  Het Oekraïense vraagstuk van de beiden nationaliteiten in het Oosten en Zuiden (hier en daar een ‘Russische’ culturele meerderheid) zal dan niet worden opgelost. De spanning zal groter worden, zeker als de NAVO als bedreigend ervaren wordt.

  Wat is voor Kerk en Vrede in déze situatie nog een zinnige (wat een rotwoord in het spraakgebruik: zinvolle!) vreedzamer weg.

  Een zinvol antwoord? Gedenk Zuid-Ossetië en Tjetsjenië en de wankele positie van andere voormalige Sovjetrepublieken….???
  Ik zou het niet weten.

  Even los (nou, ja) van de apocalyptische en chaotische toestand in de wereld: Ik begin te vermoeden dat mensen zo geschapen zijn, dat ze zich alleen senang voelen in overzichtelijke eigen culturen: vertrouwde religie, zeden, bestuursvorm, verhouding seksen enz. Zelfs Poolse arbeidsmigranten kennen wel onze trucjes, maar blijven in hun eigen bubbel, leren heel moeilijk taal, en als hun kinderen dat wel geleerd hebben, spreken ze in de familie hun landstaal (net als de Friezen).

  Twee voorbeelden:
  De witte ‘christelijke’ knuffelmigranten (welkom) vs de ‘gelukszoekers’, m.n. anders gekleurd: verdacht, beperken, laten rotten in achterbuurten en varkensstallen.

  De Syrisch Orthodoxen, waar wij ons zo voor inspanden, leven nog steeds in een eigen wereld (ook in het derde geslacht), wonen in wijken bij elkaar, eigen (jongeren)feesten, ander eten, ontvangst van bezoek met open trommels en gevulde tafels, een eigen leen- en geldcultuur, vakantie is familiebezoek enz.
  Onze ervaring met hen, die wij als heel goed geïntegreerden ervoeren: ze vallen nu steeds meer terug op eigen waarden en vertrekken in feite uit onze! samen?-leving.

  Jij hebt er voor geleerd: Heb je een zinvol antwoord?

  Jan (een heel verhaal…)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.