Vrijdag Zindag nr. 72

3 gedachten over “Vrijdag Zindag nr. 72

 1. Beste André,

  Ik vind je vraag uiterst boeiend, omdat die niet is “wat is bewustzijn”, maar “wat is zelfbewustzijn”. Ik denk dat je gelijk hebt dat de vormen van zelfbewustzijn die je noemt bij dieren niet voorkomen. Maar ik begrijp dat er bij dieren wel grote individuele verschillen zijn en dat er in de dierenwereld ook culturen zijn. En dat ze zelfbewustzijn hebben, “kan ik dit riskeren, zal deze tak mij houden,” en dat soort vragen lijkt me evident.
  Als je de vraag naar de betekenis van zelfbewustzijn zo mag stellen, wordt het interessant om te zien hoe groot en zinvol het menselijke zelfbewustzijn is. Kennen wij onze diepste drijfveren?
  Deze week zag ik een HUMAN-programma over een groot internationaal project om met behulp van computers het brein van een rat in kaart te brengen. De EU heeft er een miljard euro aan gegeven. Het is een faliekante mislukking geworden. Computers kunnen schaakgenieën verslaan en nog veel meer wonderbaarlijke zaken. Maar een paar minuten van een voetbalwedstrijd naspelen is een onmogelijke opgave en zelfs een eenvoudige worm met maar een paar honderd hersencellen imiteren is er ook al niet bij. Sommige wetenschappers zeggen dat ze vermoeden dat we als mens nog maar een paar procent van de werking van ons brein begrijpen. Net als met junk-dna en zwarte gaten in de kosmologie.
  Soms denk ik dat blindegeleidehonden, olifanten en paarden allerlei kanten van het menselijke brein beter begrijpen dan wijzelf. Onlangs hoorde ik van een vrijwilligster in een hospice dat een daar wonende poes vaak eerder dan de verpleging “weet” als iemand gaat sterven. Die poes geeft daar blijk van door op het bed van de betrokkene te gaan liggen.

  Met hartelijke groeten,
  Philip Idenburg

 2. Mooi beschreven vergelijkingen en omdenken over mens en dier. Vooral tijdens mijn pelgrimstochten aanschouw ik een diversiteit aan dieren, waarna ik soms in ‘gesprek’ met ze ga. Het citaat van Meister Eckhart ‘alle schepselen zijn een voetstap van God’, en/of ‘God vind je in alles’, hebben mij ooit op dit idee gebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.