Vrijdag Zindag nr. 51

3 gedachten over “Vrijdag Zindag nr. 51

  1. Dag André,
    Mij lijkt dat er meer aan de hand is dan macht en betekenisgeving. Met de individualisering is ook de behoefte aan controle over het eigen leven toegenomen. Naast de “gevallen ladder van de autoriteit” (Rijnsdorp) staat een toenemend aantal “doe-het-zelvers” die de diagnose van de, bijvoorbeeld religieuze of kerkelijke autoriteit, niet op voorhand delen, laat staan slikken.
    Macht en tegenmacht. Spel en tegenspel. Ik vind dat een interessante ontwikkeling, waarin gezag moet worden verdiend en niet afgedwongen. Dat geldt ook de “Gemaksdenkers” in deze Coronatijd.
    Groet,
    Wim

  2. De regie kwijt zijn is een uitermate boeiende ervaring, mits het niet te lang duurt. Er zijn gelukkig veel voorbeelden om de vervreemding te ervaren. Denk aan twee treinen die elkaar passeren, of wakker worden in een vreemd bed. Denk aan de kunst, ineens zie je een nieuwe werkelijkheid, alles staat op z’n kop. Daarom hebben we de kunst nodig om geïnspireerd te worden, om nieuwe inzichten te verkrijgen. Ook de bijbel geeft nieuwe inzichten wanneer de traditionele uitleg losgelaten wordt en leraren uitgaan van de grondtekst: Wat staat er, wat wordt er mee bedoeld, in welke tijd is het geschreven? Deze manier geeft ook wonderbaarlijke vergezichten, geeft bevrijding i.p.v. dwang. Voor mij is dit de beste spelervaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.