Vrijdag Zindag nr. 47

6 gedachten over “Vrijdag Zindag nr. 47

 1. Dag André,

  Een mooie druppel en een mooi gedicht. Toch kan ik zelf beter uit de voeten met de tegenstelling “profaan”-“sacraal”, al was het maar om Gulle Gaven van Genadegaven te onderscheiden. Maar ook, omdat een secu-reli interpretatie vastloopt op de commercialisering van Klaas en Kerst. Wie zoet is krijgt lekkers en zo niet, dan een push back en detentie. Heel werelds maar een veronachtzaming van het Sacrale.
  Ja, ik ben teleurgesteld in wat mensen elkaar aandoen, maar ik blijf ook verrast worden door een zak vol geestelijke boosters! Maar die komt dan niet van Klaas, maar van een Engel. Voor mij is dat dan wel “reli” en niet “secu”…

  Niet omdat het moet,
  maar wel omdat het mag,
  groet
  ik je, met Goedendag!

  Wim Noomen

 2. Beste Andre,

  Je maakt een heel mooie en eigenlijk logische verbinding tussen het Sinterklaasfeest en Advent.
  Ik denk dat weinig mensen zich realiseren dat Sint Nicolaas een heilige is en waarom.

  Complimenten voor het fraaie gedicht.
  Dank voor je “Zin” van vandaag.

  Hartelijke groeten,

  Marianne Boot

 3. Dag goede André,

  Ben niet zo van het reageren. Maar nu wil ik toch mijn dankbaarheid uitspreken. Je bracht en brengt door hetgeen je hier deelt, mij al lange tijd veel stof tot na- en overdenken. Vandaag gaat dit samen met een dikke glimlach. Heerlijk je Sintenrijm met een heldere boodschap.

  Dat we nog lang heilig en goed door het leven mogen gaan, inderdaad…..zonder schrik.

  Met een warme groet,
  Carla

 4. Dat hebben jullie samen mooi in elkaar gezet, André. Wat mij betreft, meer van dat.
  Je hebt gelijk, het Klazenfeest is eigenlijk echt iets katholieks, maar met heidense invloeden die het geheel tot een bijna seculier amalgama maken. Maar dat is met kerstmis ook al lang aan het gebeuren. Het is op het moment van de zonnewende en in Rome werd het feest van Jupiter Sol Invictus gevierd, de onoverwinnelijke zon. Kon men mooi toepassen op de geboorte van Gods zoon als belofte. Maar ook dat amalgama is nog weer eens even heel sterk geseculariseerd tot een bijna verplicht gezelligheidsfestijn waarin Rudolph the red nose Reindeer of de kerstman de religieuze inhoud bijna geheel aan het vervangen is. Het ironische is dat de term seculier zelf ook uit het religieuze taalgebruik stamt. Dus waarlijk secu-reli. Overigens … een knap gedicht!!!

 5. Je gedicht met gangbare vooroordelen over vreemdelingen, over katholieken, je zelf als slachtoffer zien en dan snel een zondenbok vinden, de angst en de opluchting en tenslotte het goede voorbeeld, belicht in speelse vorm veel kanten van hoe wij als normale mensen kunnen reageren op wat ons niet zo vertrouwd is.
  Een gedicht met rijke inhoud!
  Jef

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.