Vrijdag Zindag nr. 45

5 gedachten over “Vrijdag Zindag nr. 45

  1. Beste André,
    Gaat het jou om (groeps)binding aan de Leer of om (sociale) binding aan het Leven?
    Ik heb de indruk dat jouw analyse eerder van toepassing is op de Leer dan op het Leven, wanneer ik kijk naar “Dienst van de kerk aan de samenleving”. Men moge dan, soms, het wereldse vaccin mijden, pannetjes soep en bijdragen aan voedselbanken zijn een praktische toepassing van Libero’s, Refo’s en Evangelo’s. Denk ik.
    Groet,
    Wim Noomen

  2. Een mooie en voor mij herkenbare ‘vrijdag zindag’. Vanuit het ‘rijke roomse leven’ ben ik gaandeweg het pad gaan lopen dat mij heeft gekozen: vrijzinnig meervoudig religieus, voortgekomen uit mijn eclectische levensbeschouwing. Enkele (regel)strofen uit een lofdicht/ode op mijn jeugd:
    ode aan mijn jeugd
    geeft mij een tevreden gevoel
    steeds weer als ik daaraan denk
    tijdens die gezellige zondagen
    met de familie rond de eettafel
    het toen gelegde fundament
    dat vele stormen heeft doorstaan

  3. Inderdaad, André, de vrijzinnigen lijden aan vergrijzing. Maar het is me te snel of te beperkt dat vooral of zelfs maar voor een groot deel aan hun individuele vrijheidsgeloof te wijten. Het probleem ligt volgens mij meer in het vrijheidsdiscours dat het gehele openbare leven en een goed deel van de levensovertuiging en levensstijl van de grote middenklasse betreft. Men heeft het al druk genoeg of meent dat te (moeten) hebben, de vrijetijdsindustrie heeft ook haar claims en de neiging om niet zeer op lange termijn te denken werkt ook niet mee.
    Het probleem van niet (langdurig) gebonden te willen zijn is een breed maatschappelijk verschijnsel dat sportverenigingen, politieke partijen kennen en – uit mijn eigen ervaring – ook het Humanistisch Verbond.
    Maar je hebt wel gelijk in je bemerking dat de vrijzinnigheid geen centraal focuspunt kent en het dus vooral van het gemeenschapsaspect moet hebben. Zou het dat laatste aspect zijn dat Rotary, Lions, Vrijmetselarij/Weefsters en meer van dergelijke groepen verbindt?

  4. Beste André,
    Het is de Kunst in het “Protestantse Lab” te mogen groeien, maar het kind niet met het badwater weg te gooien. Religie = verbinding. Met JeZelf en met de Ander.
    In de vrijzinnigheid “mag” je blijven leren en veranderen. Bij de Christenen leren over de liefde van Jezus. Bij de Hindoes leer je over het Licht in jeZelf, wat mag schijnen met Yoga-oefeningen. Bij de Boeddhisten oefen je in je eigen binnenkant te kijken, door rustig te zitten, ademen en voelen wat is. Bij de Moslims zijn samen koken en eten van grote religieuze waarde. Zomaar een greepje. We leven in een bijzondere tijd.
    Met dank voor je mooie wekelijkse zindagen! van Mieneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.