Vrijdag Zindag nr. 44

4 gedachten over “Vrijdag Zindag nr. 44

 1. Hallo André,
  Naarmate ik ouder wordt, merk ik dat ik zaken graag simpel wil houden. Haast? Afnemende denkkracht? Toenemend relativeringsvermogen? Een combinatie waarschijnlijk.
  Wat de VVV betreft, ben ik er snel uit: geen Vrijheid zonder zich Verantwoordelijk te voelen voor en Verbonden met de medemensen. Prediker zei het al: waar er twee nederliggen is het warm en een drievoudig snoer wordt niet snel verbroken.
  Maar ja, zodra de mens zich als autonoom en de maat (!) van alle dingen beschouwt kan de vlag in de kast blijven of op de modderschuit waarmee we het stijgende zeewater opgaan, of stranden op droge vlakten. “Adam, waar ben je?” en “Waar is jouw broeder?” blijven klinken. We moeten maar blijven proberen regelmatig met een klein vlaggetje te zwaaien en roepen: “Joehoe, hier!”
  Mooie druppel en Haiku weer!
  Goed weekend,
  Wim Noomen

 2. Dag André,
  Dank voor de “oplossingen” die je aanreikt om de crisissen te bezweren c.q. op te lossen.
  Lang geleden tobde ik enige tijd met het begrip “vrijheid”.
  Verbondenheid en verantwoordelijkheid waren vanzelfsprekend voor mij.
  Tenslotte realiseerde ik mij dat echte vrijheid voor mij ook Gebondenheid inhield.
  En daar kon ik prima mee leven.
  Wat een leuke strip over fuseren. Mooie tekening van de vlag en goede haiku.
  Vriendelijke groeten,

  Marianne Boot

 3. Als ‘amateur’ cutuurfilosoof en -psycholoog ben ik het eens met die stemmen die voor onze huidige samenleving een gebrek aan incasseringsvermogen diagnosticeren, gewend als een groot deel van de bevolking is aan vermaak, recht op afleiding, en wel nu direct en als het even kan permanent (ieder weekeinde stappen). Ik overdrijf wellicht, ik weet het. Maar ooit was er zoiets als zelfopgelegde ascese voor een later en evt. ook groter doel. Het creatieve moment van dulden en zich vervelen (langeweile in het Duits) is nogal ondergewaardeerd.
  Maar ja, ik zal wel weer een overdreven levenswijze ‘ouwe’ zijn. Maar soms denk ik dat het niet alleen dat is. Er is meer aan de hand, onder de oppervlakte.

 4. Beste André,
  ben weer terug in Brazilië.
  Ben blij met de toezending van de “Vrijdag Zindag”. Dankjewel.
  De laatste Vrijdag Zindag kwam wel snel uit, gezien de protesten die vanaf vrijdagavond in diverse plaatsen worden georganiseerd. Wat is het jammer dat alleen “vrijheid” belangrijker is dan verbondenheid en verantwoordelijkheid.
  In Brazilië gaat het goed met het vaccineren; intussen heeft bijna 74% een eerste prik gehad.
  Met vriendelijke groeten,
  Corrie van Lohuizen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 32 MB. Je kunt uploaden: afbeelding, audio, video, document, spreadsheet, Interactief, tekst, archief, code, andere. Links naar YouTube, Facebook, Twitter en andere diensten die in de reactietekst worden ingevoegd, worden automatisch ingesloten. Bestand hier neerzetten

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.