Vrijdag Zindag nr. 42

4 gedachten over “Vrijdag Zindag nr. 42

 1. Weer een Speelse Druppel, maar ik verslik me in Doelmacht en Middelmacht.
  Dat ligt aan mijn omschrijving van Macht als “Het vermogen om anderen te laten doen of niet te doen, wat zij anders niet zouden doen of juist wel zouden doen.”
  Als bij Doelmacht de instandhouding van de eigen macht centraal staat, gaat dit voorbij aan het vermogen de macht als middel te gebruiken om andere doelen te bereiken.
  Zou het niet aardig zijn om wat speelser met begrippen en definities om te gaan?
  Groet,
  Wim Noomen

 2. Prachtig André – deze driehoek verduurt de decennia! Dit middel-machts-spel uit jouw wetenschappelijke koker is duurzaam, maar mag en moet zo, in en met zijn dialogische kwaliteit, ook lang duren….
  Groet, Dick

 3. Spelen is er eerder dan taal. Spelen is de voertaal onder de taal. Spelen is een vorm van contract.
  Contractbreuk is een vorm van valsspelen. Valsspelers worden vergeven. Spelbrekers niet.
  Zwaartekracht is een éénrichtingsverkeer van een verticale kracht. Die je met vleugels van vindingrijkheid te boven kunt komen. Zoals Daedalus, de bouwmeester met zijn zoon Icarus weet te ontsnappen. De mythe gaat enerzijds over hybris, maar vooral over het recht om te ontsnappen met de macht van de vindingrijkheid als de regels en de wetten onmenselijke doolhoven hebben gebouwd. De machthebbers zullen de vleugels vals spelen noemen. Regels en wetten moeten er zijn, maar in het evenwicht. Niet te hoog en niet te laag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.