Vrijdag Zindag nr. 177 – ‘It’s the language, stupid!’

Om het belang van de economie aan te geven bedacht een adviseur van Bill Clinton ooit deze slogan: ‘It’s the economy, stupid’. Nu er een nieuwe president in het Witte Huis zit, met een geheel eigen taalgebruik, zou je ook kunnen zeggen: ‘It’s the language, stupid!‘. OK, het eerste zinnetje is nog steeds van toepassing en misschien wel nog sterker. Maar de rol van taal is essentieel bij Trump.

Verkiezingstaal

Dat was al hoorbaar tijdens de verkiezingscampagne. Trump sprak een menigte toe alsof hij op zijn golfbaan met een vriendje stond te kletsen. Hij hanteerde spreektaal die voor iedereen duidelijk was, ook voor laaggeschoolden. Dat er geen lijn zat in zijn speeches was geen punt. Hij sprak niet vanuit een duidelijke ideologie, behalve dan het kwartet transactie / kapitaal / nationalisme / macht. Vorm leek belangrijker dan inhoud. Zijn taal omvatte wel steeds dezelfde duidelijke boodschappen, die per one-liner werden afgegeven, MAGA voorop. Wrok en haat werden genormaliseerd. Verder riep hij alles wat hem voor de mond kwam. Niks zorgvuldige formuleringen, zoals bij Trumps tegenkandidate. En zeker geen verantwoording. Daardoor hadden factcheckers dagwerk om de onwaarheden te achterhalen.

Evangelische kiezers

Dat zoveel evangelischen op Trump stemden, is toegeschreven aan zijn uitspraken over abortus, LHBTI en euthanasie – evangelische morele agendapunten. Hij omarmde de evangelische moraal, misschien ook wel omdat de vergeving van zonden gold voor zijn vroegere overschrijdend gedrag. Zo werd hij aanvaardbaar voor moraalridders. Maar zijn succes zat zeker ook in de taal. Trump bekeerde kiezers op dezelfde manier als de evangelische voorgangers dat doen met nieuwkomers. In zijn toespraken hanteerde hij de zelfde stijl als veel voorgangers. Die praten uit het hoofd èn uit het hart, in simpele alledaagse taal. Ze lezen geen vooraf uitgeschreven preken voor, maar komen met spontane verhalen. Zoals Trump bieden voorgangers oplossingen op de korte termijn, in  hun geval door gebedsgenezing en handoplegging. Verder zijn ze even media-vaardig als hij. Een doorsnee evangelische voorganger is net als Trump populistisch bezig, maar dan religieus.

Diplomatieke taal

Eenmaal gekozen veranderde er nauwelijks iets aan Trumps taalgebruik. Hij paste zich niet aan door over te schakelen op de gebruikelijke politieke of diplomatieke woordenschat. Terwijl in het diplomatieke verkeer elk woord gewogen wordt, is bij Trump lang niet altijd duidelijk wat hij wil zeggen. Dat leidt tot verwarring en misverstand. Trumps spontaan taalgebruik blijkt overigens een bron van onverwachte ideeën, die nooit op zouden komen bij standaard politici. Het is zo gezien typerend dat Trump via de telefoon mondeling en direct contact zocht met Poetin. Indirect is zijn omgang met taal een aanwijzing voor zijn hevige kritiek op het overheidsapparaat, op ambtenaren, en op hun taalveld van beleidsnota’s.

Schurende taalvelden

Trumps taalveld verdraagt zich maar moeilijk met dat van anderen, religieus dan wel politiek. De boodschap van de episcopaalse bisschop Mariann Budde irriteerde de verse president. In tegenstelling tot de predikanten die de dag ervoor optraden bij het inauguratie-ritueel, bediende zij zich niet van het evangelische vocabulaire. Haar God zegende niet, maar vermaande, in onversneden bijbelse taal. Ook politiek is de communicatie niet gemakkelijk. Deze week reisden Macron en Starmer naar Trump, maar vermoedelijk was hun diplomatieke taalgebruik een handicap voor het gesprek.

Spel en macht

Trump speelt met taal, ook al negeert hij andere taalvelden, inbegrepen die van de door hem verfoeide gevestigde politiek. Dat spreekt mensen aan die de politiek wantrouwen. Hij is populair bij kiezers die wel voluit kiesrecht genieten, maar geen weet hebben van details en nuances. Zij hebben moeite met een als elitair ervaren taalveld, zoals dat van de Democraten. Voor hen spreekt Trump klare taal. Hij laat zien dat taal een sterk machtsmiddel is. Juist het niet hanteren van weloverwogen diplomatieke of politieke taal is de basis voor zijn machtspositie. 

De ironie is dat elk taalveld ideeën zowel faciliteert als beperkt. Dat zal nu, meer dan voorheen, de geopolitiek bepalen. Daarbij zal de macht het taalspel eerder belemmeren dan bevorderen…

Slotvraag

Hoe zit het met het taalgebruik en de macht van Geert Wilders?

Dialoogje

Haiku

5 gedachten over “Vrijdag Zindag nr. 177 – ‘It’s the language, stupid!’

  1. Uit mijn rk verleden ken ik nog de term PREEKTIJGERS. Bedoeld waren de leden van de Redemptoristen-orde die bijv. in de Vastentijd gevraagd werden om meeslepende lijdensmeditaties te houden. Het lukte hen vaak, tot stichtende ‘lering ende vermaak’ van de toehoorders. Maar naar huis terugkerende, na hen gehoord te hebben, had het gewone leven al weer snel vat op de mensen, mijzelf ook.
    Ik hoop dat het de trumpisten ook zo gaat, ik bedoel wat de toehoorders betreft.

  2. Dag Andere,

    Gegeven je heldere observatie, op cultureel-antropologische afstand, over het ‘taalspel’ (uit armoede en pijn even tussen aanhalingstekens, want dat woord klinkt te vriendelijk, gegeven wat het aanricht) blijft toch de pijnlijke kernvraag wat vandaag goede taal en woorden mogen heten die recht doen aan mens en menselijkheid in een globale wereld.
    Maar goed, het mechanisme ontwarren waar deze griezelige taal mee gegeven is, is al de moeite waard om niet zelf intellectueel slachtoffer te worden van dit machtsvergrijp van deze tovenaar.
    En, om nog eens onder de indruk te raken van de griezelige dwaalweg waar religieuze taal mensen kan brengen.

    Nog eens dus: goede moed en hartelijke groet,
    Dick

  3. Dag André,

    Ja, je hebt gelijk, maar hoe staat het een verdieping hoger?

    Taal, woorden en zinnen zijn in beginsel inhoudsloos, d.w.z. de veronderstelde boodschap is er alleen als die wordt gehoord door de lezer/luisteraar. Wat deze ervan maakt is echter onafhankelijk van de beoogde inhoud, al oriënteert die wel. Iedereen luistert uiteindelijk naar zijn eigen wijze. In het post-post-tijdperk, nu dus, is van verwildering sprake omdat a. taal letterlijk wordt genomen en impliciete inhoud, ironie en poëzie door velen niet meer worden verstaan, en b. extreem rechts erachter is gekomen dat taal die emoties direct aanspreekt effectief is en c. wij mensen gevoelig zijn voor ‘slecht nieuws’, omdat die de gevoeligheid voor onze entropische basisangsten aanspreekt en daarmee tevens een overlevingsstrategie in gang zet. Dat laatste is vaak die van het verblinde konijn.

    Als lezer/luisteraar is het dus handig om in deze tijden, a. de bedoeling van de zender goed in het oog te houden en daarmee rekening te houden bij de betekenisverlening en b. de nodige humor te bewaren zonder de gevaren uit het oog te verliezen, en c. de eigen gevoeligheid voor rampnieuws eens goed te onderzoeken. De mens lijdt uiteindelijk het meeste door het lijden dat hij vreest.

    Niet dat ik nu zeg dat het allemaal wel mee zal vallen, want ik denk niet dat het dat zal doen, maar doorgaan met ademhalen en niet in de ban geraken, kan al een leuke opgave zijn. En, bovendien, in wezen zijn het allemaal taalspelen, waarvan wij er eentje kennelijk nog niet goed onder te knie hebben en dat is het entropische taalspel, d.w.z. hoe te leven met door booswichten aangewakkerde angsten, die niet irreëel zijn, maar ook geen zelfvervullende profetieën mogen worden.

    Dat lijkt me een aardig klusje en jij als (taal)spelspecialist hebt dus nog een mooie toekomst voor je.

    Groet,

    Jan Willem

  4. dolen in donker

    taal gezwets
    verkrachte waarheid
    one liner en macht
    wellustige spreker
    spiegel geknapt

    de leugen regeert
    geert wilders
    populistische kweelgenoten
    kwelen hun evangelie
    trump eist waterputten
    als mineralen

    schuivende machten
    botsende continenten
    door wellustelingen
    wee u wee u
    gewetenloos of
    derde rijk gelijk?

    totalitaire dictatuur
    in schaapskleren
    wolvengebroed

    hoop in bange dagen
    carnavaleske vertoning
    verdrietig

    toch maar
    toverhazelaar

    paul Letterie sr

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.