Vrijdag Zindag nr. 152

6 gedachten over “Vrijdag Zindag nr. 152

 1. Glashelder en verhelderend, André. Zolang een taalveld geen mijn-veld blijft, kunnen communicatielijnen open blijven. Op dit moment ben ik ruim 1200 km weg in een ander taalveld. Maar er zit geen woord Frans in je column.

 2. Schitterend onder woorden gebracht, André. Met de hoop en de wens dat we elkaar mogen blijven ontmoeten en spreken met het moreel kompas ‘op zak’, in de hand of…..nog liever…..meedragend in het besef.

 3. Goede André,
  De kwestie van ‘omvolking’ etc. is iets anders en meer, dan een ander taalveld. Het is een slimme semantische truc, om met een andere woordkeuze (demografisch probleem en ongerust maken), dezelfde afkeurenswaardige betekenis te behouden. Slim, omdat blijkbaar politici daar intrappen of net doen of ze het niet in de garen hebben. Evenals de populaire ‘ijskast’ dient om iets voor bederf te behoeden. Die ijskast lijkt op de kleuter, die zijn handen voor de ogen houdt om het gevaar niet te hoeven zien.

  Overigens die taalvelden van SUBgroepen zijn veelal niet onschuldig… want daarmee kun je veel verbergen. Dat is wat anders dan een streek- of stamtaal.

  Groet, Jan

 4. mijnenvelden in een gaaf land

  vanwaar heil?
  lichaamstaal
  in liefde tot haat
  gebutste ego’s
  geen actieve herinnering

  racistische demografie
  heillozen
  valse profeten
  meer dan proleten?

  vol ijdelheden
  enige troost in taal
  boodschap van hoop
  in vele talen

  taal van mijn moeder
  kostbaar sieraad
  weinig woorden
  een kneep
  actieve herinnering

  geen valse pronk
  bij klaprozen

  Paul Letterie sr

 5. Ik ben het grotendeels met je eens, maar het gaat in de huidige Nederlandse politiek – en waarschijnlijk op alle velden – om iets anders dan de schijnbaar neutrale wisseling van taalrepertoire. Taal is niet neutraal maar zelf politiek, in de zin dat het gebruik een doel beoogt te dienen van de betekenisgever. Het gaat dus eigenlijk over macht. Beperkt begrip van en inlevingsvermogen in het taalveld van anderen is dan geen gegeven meer, maar misschien wel een keuze. Dat wordt momenteel wel heel helder getoond in de Tweede Kamer, maar nieuw is het niet denk ik. De opgave is dan vooral hoe de schade te beperken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 32 MB. Je kunt uploaden: afbeelding, audio, video, document, spreadsheet, Interactief, tekst, archief, code, andere. Links naar YouTube, Facebook, Twitter en andere diensten die in de reactietekst worden ingevoegd, worden automatisch ingesloten. Bestand hier neerzetten

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.