Vrijdag Zindag nr. 146

5 gedachten over “Vrijdag Zindag nr. 146

 1. Dag André,

  Even dwarsdenken, maar het is ook een inkopper, in mijn ogen althans.
  Zoals jij altijd zegt, nemen wij deel aan talloze spelen, allemaal met hun eigen regels. De spelen en de regels zijn bepalend voor onze kijk op de werkelijkheid. En omdat de spelen en de regels in loco verschillen, terwijl ze simultaan worden opgevoerd, kan het niet anders dan dat in de hoofden van de spelers wrijvingen optreden die gecompenseerd moeten worden. Dat kan lang niet altijd, dus het gevolg is dat de handelwijze in het ene spel gaat afwijken van die in een ander spel, hetgeen noodzakelijkerwijs tot inconsequentie leidt. Te grote inconsequenties leiden tot dissociatie of tot wegkijken. In beide is de mens heel goed.
  Anders, zonder inconsequent te zijn, is het leven niet leefbaar. Een van de grote angsten is dat AI ons overvleugelt door, ja … juist, consequent te zijn. De toeslagenaffaire hier, en in Engeland het Postmaster-schandaal, vinden daar mede hun oorsprong.
  Ik zou dus zeggen: Leven de inconsequentie! Die laat zien dat we nog menselijk zijn.

  Groet en een fijn weekend,

  Jan Willem van Ee

 2. dwaallichten

  keuze vrijheid kaderloos
  labiel leven orde van de dag
  gezichts bedekkend protest
  als anarchisten?
  spoorloos en wissel gemist!
  ambivalent in zijn
  dan niet dan wel
  beloofd land of niet?
  waar wijsheid?
  bedriegers en schone schijn
  heilige schijn met vleugels als drone
  oog om oog tand om tand
  beademende geest geeft hoop!
  ontferm over ons
  in vrijheids kompas

  palestijnse staat terecht?
  meer wel dan niet!
  kolonisten fouter kan niet?

  de gele roos in bloei en ruikt weldadig

  Paul Letterie sr

 3. Beste André,
  Met heel veel genoegen en schrik lees ik je scherpe en geestige analyses en ook de puntige en creatieve reacties. Wat is dit toch een leuke communicatie! Deze trouwe en geactualiseerde berichten vind ik nergens dan alleen in jouw columns. Nu ben ik weer geschrokken van de onmogelijkheid om beleid te maken op onze noodwendige inconsequenties. Wat is wijsheid? Onrechtvaardig rentmeesterschap?
  Groet
  Corry

 4. Goede André,

  In de tijd dat ik nog ‘in Marx’ was, leerde ik bij allerlei logisch verkeerde maatregelen de vraag te te stellen ‘in wiens belang nú?’. De regeringsplannen van het nieuwe akkoord zijn welhaast allemaal volledig onuitvoerbaar, vragen veel werk van justitie, en veroorzaken chaos bij de pogingen tot uitvoering. Let op mijn toevoeging nú. Wiens belang nu?

  Ook de beroemde regel van een of andere vechtersbaas, dat je de vrede bewaart door je op oorlog voor te bereiden, is al duizenden jaren gelogenstraft. Vandaag door het uitlokken van afsluiting door ‘de Russen’ van de corridor naar Litouwen (90.000 vechters met alle tanks e.d. proberen het dezer dagen). Verder het steeds weer voeden van de zinloze strijd om OOST-Oekraïne. Ook hier: wiens belang?

  De vrijwillige mobilisatie vanaf 17 jaar, waarbij niet is gekeken naar de administratieve rompslomp bij het onderzoek naar mogelijke spionnerenden (gezien de digitale mogelijkheden van de vijand hard nodig).

  Een inconsequentie die veel dodelijker is, dan die we hier op dit ogenblik meemaken: VS bouwt een pontonhaven om een deel van de Gazanen van voedsel e.a. te voorzien, op enkele kolometers afstand van de noordelijker gelegen volledig geoutilleerde haven van Israël. En tegelijk toch weer Israël bewapenen om slachtoffers en hulp onmogelijk te maken (sluiting van de enige mogelijke toegang en zo nodige vluchtweg naar Egypte). Wiens belang?

  Tenslotte: de belanghebbenden – agrarische industrie, geldverslaafden, feestvierders, toeristencrisis, wapenfabrikanten (half Hengelo, mijn woonplaats, werkt bij Hollandse Signaal….) – en wijzelf zijn niet onschuldig aan een derde wereldoorlog en onbewoonbare gebieden. Eigenlijk geloof ik dat die alleen maar een voortzetting is (door openstaande rekeningen) van de eerste twee. Om maar iets te noemen: de herstelbetalingen in de Weimarepubliek en via Hitler naar Jalta (vaststelling van de grenzen!) en de dumping van overlevende joden, die niet welkom waren in het Westen, in Palestina door verdrijving van de bewoners.

  Er is de nog steeds niet betaalde rekening van het einde van het kolonialisme. Die nu globalisering heet, ten bate van westerse industrie en handel ten koste van de zogenaamde ontwikkelingslanden. Dat modieuze schuldgevoel over de slavernij is niet anders dan een bedekking van de huidige slavernij (‘gastarbeiders en immigranten’) en het belang bij dictaturen met stemrecht.

  Ach ik blaas door jou maar weer wat stoom af. Het is om te huilen en dat ik dit nog allemaal moet meemaken. Het gaat sneller, dan we in de jaren 60 – 80 dachten (MCKS!).

  Dag! Jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.