Vrijdag Zindag nr. 137

3 gedachten over “Vrijdag Zindag nr. 137

 1. Dag André,

  Te mooi om niet in te koppen: Religie is een spel, maar ………

  Even terug: Religie is mensenwerk en een van de briljantste producten van de menselijke geest, net als geld, ontsproten aan het rechter brein (McGilchirst: The Matter with Things), dat ongebreideld fantasierijk is, en dat idee is daarna overgenomen door het linker brein, dat denkt in ‘wetten en ponskaarten’ waardoor het versteend is geraakt. Onze maatschappij is volgens McGilchrist in zeer sterke mate links-breinig.

  De antieke wereld was polytheïstisch (lees Paulus in zijn reizen) en heel tolerant, maar die Ene God (JHVH) heeft dat veranderd, religie is geïnfecteerd geraakt door het waarheidsvirus: Eén God, één Waarheid.
  Je ziet dat terug in de RK-kerk. De paus heeft een aantal ‘treden’ van uitspraken en alleen de hoogste is onfeilbaar. Maar, als de paus wat zegt, kruipt dat per definitie op, en zo ontstaat ‘creeping infallability’.

  Wij zijn met dat virus opgegroeid en alle intellectuele oefening bevrijdt niet van de diepe downloads uit onze jeugd die een fenomenaal karakter hebben gekregen, waardoor heel diep van binnen religie ‘voelt’, zeker bij RK-gelovigen die nog flink wat ritueel en ceremonie hebben, maar het is ook het geval bij protestanten. Bij dezen is het misschien zelfs sterker doordat ze niet kunnen terugvallen op ritueel en ceremonie.

  Er is een echte metanoia nodig om ervan af te komen. Ik heb die meegemaakt bij het bezoek aan een klooster in Tibet, maar niet iedereen is zo gelukkig.

  Kortom, intellectueel heb je volkomen gelijk, maar voor de meesten van ons voelt het anders; de twijfel is niet of het wel waar is, maar stel dat het waar is en je twijfelt. Dat is een heel andere twijfel, waar alleen het godsbewijs van Pascal tegenop kan. Blaise Pascal (samengevat): ‘Geloven levert het meeste op. Als God niet bestaat, is er namelijk niets verloren.’ Maar dan speel je al lang niet meer.

  Ofwel, pas als je alle ‘geloof’ verloren hebt, kun je het religie-spel spelen.

  Groet,

  Jan Willem

 2. Welles nietes

  vleugel in de hal
  sprankelende tonen
  dankbare hoorders
  mijn vriend beeft
  geloof in kleurende noten

  ziekenhuis vol geloof
  ongeloof
  een wonder?
  brood en wijn delen?
  manna en ik ben!

  weg met ruisfiguren
  sprankelende geloofspelers
  gedoe met rituelen
  steeds weer en meer
  houvast gevend
  bestaanszekerheid
  zeker niet!

  mijn vriend zag zonnebloemen
  in noten gegoten
  en droomde weg!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.