Vrijdag Zindag nr. 135

5 gedachten over “Vrijdag Zindag nr. 135

 1. Een oud gezegde:
  ‘Wie jong is en een hart heeft stemt links, en wie ouder is en verstand heeft stemt rechts.’
  Maar in deze tijd geldt dat niet meer, niet omdat het over jong en oud gaat, maar over beleving. Mimese (al bekend bij Plato, en het bewijs ervan, de spiegelneuronen) is werkzaam naar twee kanten – zoals alles – en doet bij het aanspreken van basisangsten zijn werk, afhankelijk van de bedoeling van de zender. Tegen beleving is niets opgewassen, want die voelt immers waar, het is niet cognitief of rationeel, maar hormonaal, en dus voelt het als waar. Daarnaast, mimese is besmettelijk, zo weten we uit ons recente verleden en ook op dit eigenste moment in Nederland en de USA met fascistische leiders.
  Daarom lijkt het bij de bestrijding om opleiding en ratio te gaan, maar ik geloof daar weinig van. In het Duitsland van 100 jaar geleden waren heel wat ‘Herr Doctor’ mensen geheel gecharmeerd, en nu in de USA idem.
  De gevoeligheid daarvoor zit in ons allen, kijk nog maar eens naar beelden van Leni Riefenstahl bv van de Reichstag in Nürnberg of haar films (zo op YouTube).
  Ik denk dat hier het enige dat helpt, is zelfkennis, het ‘Gnoothi Seauton’, bar lastig, zoals ook de Grieken al wisten.
  Aanbevolen: Nidesh Lawtoo: [Nieuw] Fascisme, Besmetting, Gemeenschap, Mythe, (2019, vert. 2023 Noordboek, recent in Trouw besproken).
  (PS, grappig of verontrustend is de overeenkomst van beelden en scènes van Riefenstahl met StarWars, ook op YouTube. En wie de recente verfilming van Dune gezien heeft, ziet nog veel meer overeenkomsten.)

  Groet en een fijn weekend,

  Jan Willem

 2. Dag André,

  Interessante vraag waarom die linkse elite zo uit de gratie/markt is…
  Over je begrippen betekenisgeving en macht een enkele opmerking: het lijkt me zinnig om de onderscheiding tussen cognitief en emotioneel te maken. De hogeropgeleiden geven aan hun cognitieve betekenisgeving meer gewicht; de lager opgeleiden aan hun emotionele vertrouwen/geloof (jouw Pinkstervoorbeeld).

  De tovenaar(sleerling) Wilders spreekt zijn naar emotionele veiligheid verlangende volk emotioneel bemoedigend toe en gebruikt daarvoor de mimetische zondebokken van Girard: Nederland terug naar ons; migranten weg, etc. En verandert zo de moeilijke en gecompliceerde globaliteit en diverse problemen in vertrouwde en huiselijk-nederlandse overzichtelijkheid. Tot en met simpele ontkennende complotverhalen over klimaat toe.

  In alle vlugheid-vluchtigheid…

  Groet, Dick

 3. Goede Andréas,

  Bij jouw verhaal heb ik wat vragen, waar ik graag een leerzaam gesprek over zou voeren. Centraal: Is het wel waar, dat de ‘elite’ (ik versta daar uitsluitend havo(?), hbo en uni onder, niet de bedrijfsbestuurders) beter geïnformeerd is?

  Allereerst: wat zijn de informatiebronnen?

  Pers (met als buitenbeen De Telegraaf, die dicht tegen uiterst rechtse sociale media aanligt), TV-jounaals + commentaren en praatprogramma’s!, radio voor autorijders (1 of popzender), schoolmeester Lubach…

  De sociale media zijn een grote kennisbron en producenten van vooroordelen. Jongere academici in mijn omgeving hebben vaak geen krant of TV en doen alles via mobieltje. Het blijkt mij in mijn straat en kleine kring dat mensen nauwelijks van actuele ontwikkelingen op de hoogte zijn.

  De tweede vraag is: stel dat het gebruik van informatiebronnen niet meer zo eenduidig is verdeeld tussen elite en laagopgeleiden, wie neigen dan naar populisme en autocratische politici?

  De laatste tijd krijgen we nogal wat info over samenlevingen onder dictatuur, autocratie (met stemrecht): Rusland, China, Turkije, India, Marokko, Servië, VS, Hongarije, Roemenië (enz. de meeste! samenlevingen). Het is waarneembaar dat de bevolking zich aan de dwang aanpast, haar grenzen kent en een zekere berusting/apathie vertoont.

  Waarom heeft populisme en groepsdiscriminatie in alle zuilen en ook onder ‘de elite qua opleiding’ zo’n grote aanhang?

  Groet, Jan

 4. Links rechts

  rechtsomkeert
  salueer de meerdere
  euforie in zelfbeklag
  beklaagde
  woestijnganger

  hou jij ze dom
  ik arm

  leren we het ooit?
  ontferming
  delen kennis?

  verlangen naar een open hemel?
  barre werkelijkheid
  ook bij Pinksteraars!

  Paul Letterie sr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.