Vrijdag Zindag nr. 134

5 gedachten over “Vrijdag Zindag nr. 134

 1. We komen antropologen tekort die proberen te verbinden. Waarom is dat? Durven die antropologen het niet of durft men ze niet te vragen? Of erger, worden ze over het hoofd gezien? Al dan niet bewust.

 2. de hemel traande!

  mijn mening
  de jouwe?
  nee toch polariseren
  mens te zijn op aarde
  een gevecht zonder einde

  rotsen van gerechtigheid
  machthebbers
  opiniespuiers
  gelijkhebbers
  nooit kunnen
  delen analfabeten

  alleen liefde overwint
  landsgrenzen
  in wirwar van meningen
  toch licht aan het eind van de gewetenstunnel?
  een regenboog als teken en zegel!

  de kroosjesboom bloeit met duizenden bloempjes in februari
  geeft hoop!

 3. Haagse pubers en oorlogen

  Je stelt een soort gezinstherapie à la Nagy voor. Die was heel populair onder pastores… Was het als grap bedoeld?

  Wat betreft het behandelen van het Haagse puberale gedrag: daar hebben (die) pubers geen behoefte aan. Ik kan ze allang niet meer serieus nemen.
  Het is wel humoristisch en daarom kijk ik naar Lubach. Ik constateer daarbij een verandering van het entertainment.
  In de tijd van Wim Kan c.s. maakte de cabaretier grappen over achtbare staatslieden. In Carré kwamen de ministers om die grappen te horen en daarom te lachen (Lijmen, Jan!). Sommigen waren teleurgesteld, wanneer ze niet genoemd werden. Nú hoeft Lubach alleen maar een stukje film van deze lieden te vertonen, een gezicht te laten zien, of de lichaamstaal, om de zaal te laten lachen. Hij hoeft niets meer zelf te verzinnen. Ze zíjn zelf belachelijk. Lubach is meer een schoolmeester met gevoel voor de jongeren(taal).

  Blijkbaar ziet niemand, dat er hier iets onherroepelijks ook in Nederland aan de gang is. Wanneer Wilders – hoe dan ook – serieuze regeermacht krijgt, is dat het begin van het proces naar een autocratie. Dát die kans bestaat, is te danken aan tien jaar slecht bestuur en onbetrouwbaarheid (vgl. Weimar en de herstelbetalingen in het interbellum). Na enkele verkiezingswinsten zal hij steeds meer uit de ijskast laten ontdooien en is het proces onomkeerbaar. De voorbeelden van dat proces zijn te zien in tal van autocratieën met stemrecht.

  Intussen gaat het met de grote mensenwereld heel slecht. Ik vraag me bijvoorbeeld voortdurend af wat het toekomstplan van Israël is, op grond van de lopende activiteiten op de Westbank: niet alleen ruimte scheppen voor zionisten, huizen opblazen of bombarderen, ook duizenden mannen in administratief arrest zetten. Waar blijven die? In barakken in de woestijn, zoals een stel ontsnapten hebben onthuld. Ik hoorde vanmorgen, dat Egypte daar ook kampen bouwt met betonnen ommuring. Die deportatie naar het ‘veilige’ zuiden, doet mij vermoeden, dat Israël inderdaad hoopt op een uitbraak via Egypte naar de woestijn… En anders basale moord (vandaag weer een ziekenhuis met honderden doden).

  De Europese oorlog tegen Rusland is niet te winnen… heel gevaarlijk. Dat loopt uit op ook personele deelname van de NAVO. Onze ‘ministeres van oorlog’ denkt aan nog minstens 5 jaar oorlog, want dan kan de wapenindustrie de bestellingen klaar hebben en is het Europese budget van de plank gehaald. (Ja, dat meende ze! – gelach)

  In het centrum van deze twee oorlogen, waar ook wij rechtstreeks bij betrokken zijn, ontwaar ik Iran. Amerika doet precies wat daar bedacht wordt. Bovendien is er iemand, die verbeten Israël en Oekraïne steunt en waarschijnlijk directeur van de NATO wordt.

  Daar helpt geen antropologische therapie tegen. Mijn realisme (ik ben geen pessimist en geen complotdenker!) sluit verzet hier tegen niet uit. Zie de Duitsers! Dat zijn ervaringsdeskundigen. In Nederland vieren we carnaval of gaan massaal naar de wintersport om daar politici op reces te ontmoeten.

  Dag! Jan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.