Vrijdag Zindag nr. 130

5 gedachten over “Vrijdag Zindag nr. 130

 1. Mooi!

  Je had nog een boekentip kunnen toevoegen?

  Aarnoud van der Deijl
  De toekomst van de kerk: Essay vol rouw en hoop.
  Uitgave Skandalon.

  Met een zeer hartelijke groet,

  Rinie Altena

 2. Had onlangs weer eens een ervaring hiermee: kennissen waren niet meer rk kerks, gingen nooit meer naar kerk, maar meenden wel wat te missen. De oudste garde is zo opgevoed en bepreekt met de enige vaststaande uitleg van OT en vooral NT, dat enige vorm van eigen verwerking in eigen taal en verbeelding ontbreekt. En ik ervaar soms dat vooral praktisch georiënteerde bèta’s (sorry voor de veralgemenisering) geen voeling meer hebben met verhalen, literatuur en poëzie, omdat ze juist menen gewoon ‘nuchter’ te zijn.
  De kerken zouden, meen ik, in verkondigen en begeleiden veel meer moeten aansluiten bij de nieuwe benadering van bijv. Franse filosofen als bijv. Bataille etc. Als geloven zo transcendentaal naar en in de oneindige verte van ‘boven’ wordt getransporteerd, verwordt iedere wat meer alledaagse ervaring van iets onnoembaars of het zgn. numineuze tot iets was ‘leuk meegenomen’ is, maar er blijkbaar nauwelijks toe doet. Een beetje ontmythologiseren van Bijbelse verhalen en wat meer mythologiseren van onze dagelijkse verhalen kan geen kwaad.
  Enne… de kleine maar groot aan de media-weg timmerende groep fundamentalisten en orthodoxen timmert in alle religies nogal aan de weg, zie de situatie in US, en bepaalt zo nogal stevig het publieke beeld. Als iemand daartoe niet wil horen, wordt het nogal een zoektocht om wel ergens anders zin en inspiratie te vinden.
  Sorry voor het lange verhaal.

 3. Dag André,

  Hierbij mijn reactie op jouw APK en hersteladvies van de kerken en godsdienst in Nederland.

  Een citaat uit het eindrapport van de Commissie Kerken in Nederland, verschenen in 2075:

  ‘De commissie is van oordeel dat het verdwijnen van de christelijke godsdienst in Nederland en daarmee het verdwijnen van alle kerken verweten kan worden aan het onbegrip bij de kerken zelf, bestaande hierin dat godsdienst geen zaak van kennis, maar van beleving is. Zodra Het Verhaal een verhaal wordt, is het niets anders dan een sprookje, dat wij nog leuk vinden voor kinderen, maar waarvan geen volwassene de zin nog inziet. Toen dat met de christelijke religie gebeurde waren de kerken ten dode opgeschreven.’

  De Commissie Kerken in Nederland werd in 2069 ingesteld door de regering om een onderzoek in te stellen naar het fenomeen van de zich steeds versnellende afname van het aantal leden van de kerken in Nederland, beginnende rond 2010 en het sluiten van de laatste kerken rond 2060.

  Met vriendelijke groet,

  Jan Willem van Ee

 4. in reflectie APK

  naar de zee roepend
  werd het kerk
  volg mij
  waarheen? koers onbekend
  eenvoud naar rijk dom

  gezag absolutistische
  zijners en zieners
  gewetenloos
  leer anders kijken
  gezien en gehoord weten
  stilte van horen

  klanken van de vleugel
  maken blij van wezenloos tot zien
  woorden van dank
  gezichten op groen
  groener wordt het niet

  ziekenhuishal
  kerk in notendop
  serene plek in ons zelf
  de keuring voorbij
  en glimlachende aftocht

  Paul Letterie sr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.