Vrijdag Zindag nr. 127

4 gedachten over “Vrijdag Zindag nr. 127

 1. Opgegroeid in en omgeven door het toentertijd genoemde ‘rijke roomse leven’ heb ik op enig moment dat alles een lange periode ‘geparkeerd’. Dan een moment van ‘wakker geschud’ worden, voor mij het begin van spiritualiteit; vervolgens na vele jaren bij filosofie, psychologie en mystiek uitgekomen. Door daarover autobiografisch te schrijven kwam ik ‘terug in de tijd’ bij het gelegde fundament. Daarop ben ik verder gaan bouwen. Onbewust het genoemde gedachte-experiment toegepast wat ik nu na heel veel jaren als een groot geschenk ervaar!

 2. Dag André,

  Ingenieus mooi, maar vermoedelijk niet genoeg. Een andere benadering: Leven is het ver van entropisch evenwicht in leven blijven. Dit geldt dus ook voor ons mensen, en een constante toevoer van energie in de vorm van warmte en voedsel is nodig; geen zuurstof een paar minuten en het is gedaan, en zo ook, ietsje langer, voor water, voedsel, warmte en zo nog wat. Dit heeft evolutionair geleid tot een inherente en constante onzekerheid over de toekomst, met bijbehorende psychologische gevolgen: het zoeken naar zekerheid in de vorm van het verzamelen van voedsel, kennis en metafysische houvasten, waaronder dus religie, maar het geldt ook voor geld. Alle religie is de projectie van deze inherente onzekerheid die ook de condition humaine is. Hoe groter de onzekerheid gevoeld wordt, des te sterker het houvast moet zijn, ook religieus. Geld en goden dienen hetzelfde doel: het op afstand houden van de entropische ondergang. Zo zijn miljardairs de seculiere verlichte heiligen, zij hebben het immers gemaakt.
  Zinloos, want entropie wint altijd.
  Het gedachte-experiment is ingenieus, maar heft de onzekerheid ook niet op. Niets doet dat!
  Een gezegde luidt: ‘Een doodshemd heeft geen zakken.’ Niets kun je meenemen. De gevoelde, beleefde realisatie daarvan is het voorrecht van sommige ouderen, maar naar deze wijsheid is weinig vraag in deze tijden. De rest zal dus nog even voort moeten, daar leren ze van. Zo is het altijd geweest.

  Jan Willem van Ee

 3. Experiment

  stil maar wacht maar
  alles wordt nieuw
  hemel en aarde
  zonnebloemen bloeien
  dank je de donder

  droomwereld van zijn
  in de hemel is het schoon
  waar men zingt op blijde toon
  toonladder uitgegomd
  utopie?

  van zaad en eicel tot
  leven naar hard stikke dood
  een experiment
  zijn dromen bedrog?
  zinsbegoocheling

  heerlijk gomspel
  gelijk en ongelijk zijn een
  weergaloos visioen
  leeuw en lam vredig
  ontroerend!

  kyrie eleison

  Paul Letterie sr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.