Vrijdag Zindag nr. 12

2 gedachten over “Vrijdag Zindag nr. 12

 1. Dag André,
  “De beschreven werkelijkheid moet plausibel zijn, of nog liever: als reëel ervaren worden.” schrijf je, maar met de eerdere verwijzing naar het boek Openbaringen, haal je deze mening (naar mijn mening) onderuit. Schuilt de kracht van Fantasy niet eerder in het “even uit de werkelijkheid worden opgetild om te genieten van een werkelijkheid, die net even maar niet totaal anders is om erin te geloven?”
  Om dat te illustreren: recht en vrede zijn in deze werkelijkheid vaak ontoereikend, maar men kan wegdromen naar en dromen van een toekomstige werkelijkheid waarin “de vrede met een kus van het recht wordt begroet” in de woorden van de Psalmist. Heerlijke Fantasie!
  Groet,
  wim

 2. Hoewel ik geen kenner ben van heilige boeken en me ook (nog?) niet aangetrokken voel tot fantasy literatuur vind ik je vraagstelling boeiend.
  Het beleven van de werkelijkheid, zowel in de heilige boeken als in fantasy-literatuur, krijgt voor mij betekenis op het moment dat ik daar archetypische thema’s in ga herkennen, waarin fundamentele waarden en morele dilemma’s in het spel zijn.
  Dat bepaalt voor mij dus ook de hoogte van de status.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.