Vrijdag Zindag nr. 119

6 gedachten over “Vrijdag Zindag nr. 119

 1. Mooi overzicht André. Ik loop nog te denken over de dialectische aard van de betekenissen. Je verwijst al naar Ruttes gestuntel met een komma waarachter geen maar mag volgen. Daarom sprak mij de simpele stelling –ik weet niet meer van wie– aan dat medeleven met de Israëlische slachtoffers medeleven met Palestijnse slachtoffers niet uitsluit. Waarom hebben mensen in crisissituaties zo weinig begrip voor dilemma’s, tragiek, paradoxale werkelijkheden, verlegenheid in je oordeelsvorming, ongerijmdheden, gebrokenheid e.d.?
  Philip Idenburg
  ps. Ik realiseer mij nu dat deze gedachte beïnvloed is door een commentaar bij Levinas, die in het dilemma van vrijheid en determinisme weigert een standpunt in te nemen. En die, min of meer in het verlengde daarvan, pleit voor humor (en neem ik aan speelsheid) in levenskeuzes.

 2. In de donkerste krochten van het bestaan?

  de Ik ben die ik ben
  beloofde
  gaf het weg
  goedschiks, kwaadschiks
  wegwezen of de dood

  wie is met gerechtigheid bekleed?
  jij of ik, dan maar jij
  maak plaats, maak plaats, maak plaats
  niet jij maar aan mij is het beloofd.

  betekenisloos de oorlog
  duiven en haviken
  gij zult niet doden
  verzuipen zal je in diepe wateren

  vanwaar komt uw heil
  achter de bergen?
  buitenste duisternis
  is er hoop?

  ben in oorlog met mijzelf
  kan en wil niet kiezen
  dan betekenisloos?
  had geen belofte moeten doen?

  ++utopie++

 3. Bewustwording, daar ligt voor mij de sleutel. Weer bewust worden wat ieder mens in basis al is. Niet laten afleiden door betekenissen die niet resoneren met liefde. Betekenissen worden gegeven door het ego. Er zijn slechts weinig mensen die echt oorlog willen. Manipulatie doet de rest.
  Angst zorgt niet voor begrip. Liefde en vergeving wel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.