Vrijdag Zindag nr. 1

6 gedachten over “Vrijdag Zindag nr. 1

 1. Dag André,
  Gefeliciteerd met deze interessante en speelse innovatie, maar ik kom er niet uit. Gaat het bij spel om “…het vermogen tegelijk twee ordeningen van de werkelijkheid te hanteren” (Wie heeft die ordeningen aangebracht?), of om het verkennen van mogelijkheden om daaruit een keuze te doen? En ook, wie bepaalt de spelregels? Tenzij je uitgaat van een onbeperkte experimenteerruimte. Misschien is die ruimte er, maar er is beperking van tijd. Althans in deze ondermaanse ordening.
  Je hebt op deze vrijdag mijn Zin verzet én geprikkeld. Dank!
  Wim Noomen

  • Dank, Wim, voor aanmoediging en je kritische vraag – die terecht is omdat het toch altijd concreet wordt en vorm krijgt. Maar om de ingebouwde spanning in die vastigheid (b.v. of God wel of niet bestaat) niet het laatste woord te laten hebben, wil ik terug naar het begin, als een soort herbronning. Vervolgens wordt het vanzelf toch weer concreet! Maar het creatieve moment inspireert me meer, om te ontbeeldem, weer te verbeelden, en weer te ontbeelden…
   André

 2. deze speelse methode heb ik ooit toegepast tijdens mijn vrijwilligerswerk bij een GGZ-instelling: ‘er is iets of er is niets’. Voor beide opties kun je kiezen, want niemand weet het. Mijn optie is ‘er is iets’: ik denk dan dat het ‘eeuwige vrede’ is, hier op aarde is niet of nauwelijks vrede, er is altijd wel iets. Het grote voordeel van mijn denken is dan een mooi vooruitzicht, wat voor mij nu al vrede betekent.

  Gefeliciteerd met deze gewijzigde voortzetting!

 3. Dag André,
  Leuke brainwave. Dit zet je verstand en gevoel in beweging. Maar daar heb je ervaring in. Succes en ik blijf je volgen.

 4. André, ik snap jouw bedoeling – dacht ik – maar ‘God als mogelijkheid’ voor zingeving wil er bij mij niet in. Ik vergelijk het met mijn overleden vrouw. ‘Ze is er ze is er niet (meer)’ vraagt dat ik ook negatief (ze is niet meer) kan denken en dat lukt niet, daarvoor is de band te groot. Na 55 jaar huwelijk scheidt de dood niet meer. Zo ook de band met mijn Schepper, die wil dat ik er ben en die mij in stand houdt. Vanaf kindsbeen.

 5. Dag André,

  Al een aantal jaren stuurde je mij wekelijks de Druppelcolumn toe. Omdat ik die zo interessant vond heb ik ze soms doorgestuurd naar familie of vrienden.
  Dit laatste jaar printte ik de column altijd uit voor mijn vriendin Ank en wij discussieerden er dikwijls over.
  We waren dus echt nog niet “uitgekeken” op je wekelijkse verhalen.

  Maar ik kan mij ook voorstellen dat je, als creatieve denker, na nummer 300 wel eens wilde veranderen; mijn compliment voor het resultaat André.
  Door alle verschillende vormen die je gebruikt, is het een prachtig geheel geworden.

  Je hoort graag een reactie en ongetwijfeld zal onze leeftijd – ruim 80 + – daarin meespelen en ook onze verschillen in geloofsopvoeding; Ank is P.K.N.
  (hervormd) en ik heb een katholieke achtergrond.
  We hebben over je nieuwe “vrijdag – zindag” gesproken en ik moet je zeggen:
  We moeten allebei wennen aan deze nieuwe vorm. Minder duidelijk en vooral Ank vindt de afleidingen ten koste gaan van het onderwerp, de vaste waarden van het woord. Ik heb daar, met m’n katholieke “rituelen”-basis, geen moeite mee. Voor mij wordt het onderwerp van de column zelfs benadrukt.
  Deze vorm geeft je meer mogelijkheden, zelfs de “Mogelijkheid” God kun je op verschillende manieren ter sprake brengen; dat is boeiend maar ook een beetje experimenteel. Voor iemand die is opgevoed met vaste waarden op geloofsgebied kan dit misleidend zijn en beïnvloedt uiteraard het oordeel.
  Ik bewonder jouw vrije geest; zoals je “speelt” met mogelijkheden en ons daarin laat delen. Maar je roept ook vragen op, samengevat in het innerlijk dialoogje. Gelukkig de mensen zoals Ank die zekerheid putten uit hun geloof.

  Hartelijk dank André voor je wekelijkse bijdrage aan onze “zinvolle” discussies.

  We wensen je veel inspiratie en succes bij het volgende honderdtal!

  Hartelijke groeten van ons beiden,
  Ank en Elisabeth.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.