Waarom is voetbal zo populair, en bijvoorbeeld niet handbal of volleybal?
Wat is de lol van de handicap dat de bal alleen met de voeten geraakt mag worden? En dan moet je als speler ook nog eindeloos hard lopen, met de kans dat helemaal niemand scoort. En hoe lukt het een sport die vervuild wordt door corruptieschandalen om onverminderd mensen te blijven trekken?
Het eerste antwoord is natuurlijk: omdat het een spel is. Mensen houden van spelen. Het spel laat even een andere ordening van de werkelijkheid toe, en dat werkt ontspannend, helemaal als de tijden weinig vreugdevol zijn. Maar ja, dat geldt ook voor andere balspelen.
Een tweede reden: iedereen, ongeacht afkomst, kan in het voetbal sterstatus krijgen. Al ben je voor een dubbeltje geboren, je kunt miljonair worden.
Een derde oorzaak: voetbal lijkt sprekend op het leven van alledag. Net als in het leven kunnen bijvoorbeeld nooit alle factoren beheerst en aangestuurd worden. Zelfs een topspeler heeft geen gegarandeerde scorekans. De uitkomst van het spel is zo onvoorspelbaar als het leven.
Ook uit het leven gegrepen: gelijke kansen op succes, als ideaal startpunt, gaan samen met felle competitie. De zoektocht naar de seizoenswinnaar heet dan ook ‘de competitie’. Het is zelfs de bedoeling dat ongelijkheid ontstaat, ongeveer zoals in het bedrijfsleven competitie als heilzaam wordt gezien.
Nog iets: voetbal biedt een overzichtelijke tweedeling. Vooral nu onze samenleving polariseert, is het wij-zij-gevoel volstrekt herkenbaar, inbegrepen de kans op confrontaties.
Of is voetbal populair omdat het de kerk vervangt? Supporters geloven in hun club en laten hun leven daardoor bepalen. Ze komen op zondag samen in een speciale tempel voor een ritueel met eigen symbolen en gezangen. Er ontstaat een tijdelijke eigen werkelijkheid, met godenzonen als voorgangers. En dat ritueel duurt alles bij elkaar net iets langer als hoogmis of kerkdienst.
134-270516
NB In verband met spam worden reacties op columns in eerste instantie alleen door André Droogers gezien.
Het is geen handicap, maar een kunst om de bal met je voeten en hoofd te bespelen. Wat ik mis in je druppel: één van de meest boeiende aspecten van voetbal is teamwork! Het is een teamsport en in het veld is geen plaats voor egoïsme, dat vind ik mooi. Ook de techniek en de strategie is boeiend. Niet één spel is gelijk aan het voorgaande. Helaas, er gaat teveel geld in om.
In de kerk van Katwijk aan Zee kreeg ik net zo hard kippenvel bij het zingen van de psalmen op hele noten als in het stadion in Heerenveen met het Friese volkslied of in Rotterdam met “Geen woorden maar daden!” Misschien handig om ook eens de rillingen te krijgen in het stadion. Abraço
Ik ga met Ton Roos mee. Het is geen/nauwelijks een kunst om je handen te gebruiken; meppen en smijten (nou ja, zoiets) doen we toch al. Wat ook meespeelt is de ruimte; volleybal- en handbalvelden zijn klein. Door nauwkeurig en ver te schoppen krijg je meer afwisseling en verrassing.
Ik denk dat die rillingen met een wij-gevoel te maken hebben (zoals ook op het St. Pietersplein). Daarna komt de inhoud pas écht aan de beurt.
Je schiet voor mij op alle punten raak, goal, en de reactie over het teamaspect lijkt me ook raak, maar toch is er nog een vraag open gebleven voor mij. Waarom heeft voetbal zulke ernstige ‘bijwerkingen’? Spel impliceert regels, spelregels. Het gaat goed zolang die worden gevolgd. Zolang je regels volgt, hoef je je als individu niet af te vragen waar je ‘nu eigenlijk mee bezig bent’. Rond het voetbal zie je bijwerkingen zoals hooliganisme en financiële transacties die het daglicht niet verdragen. Daar zijn geen regels of men negeert die. Dat zijn situaties waarin anders dan tijdens het spel een beroep wordt gedaan op het individu, op individuele reflectie op het gedrag. Komt het doordat de overstap van collectief functioneren volgens strakke regels naar individueel functioneren op basis van bewust individueel handelen door de heftige emotionaliteit niet gemaakt wordt? Heeft het iets te maken met het feit dat dit het enige balspel is dat gebaseerd is op schoppen?
Gtoeten
Pieter