VERZAMELEN EN WEGDOEN

Een mensenleven kent twee fasen. Er is een tijd van verzamelen en van weer wegdoen. Tegen je tachtigste komt het keerpunt in zicht, en soms al eerder. Ik kom met 76 in de buurt en moet me mentaal voorbereiden, ook al is er nog geen aanleiding.

Bij het keerpunt horen veranderingen in huisvesting en in de behoefte aan zorg. Aan iets oudere vrienden zie ik hoe het traject loopt, van een huis met tuin naar een appartement met balkon, en vervolgens naar een verzorgingshuis – en verder. Bij elke stap moet er geselecteerd worden. Wat mag nog blijven en wat moet onherroepelijk weg? Een afscheid in etappes. Elke keer gaan er weer dierbare dingen naar de kinderen en de kringloopwinkel – of in de vuilcontainer.

Meest aangelegen voor mij is wat er met de veertig meter vakbibliotheek gebeurt die ik een leven lang opgebouwd heb. Kon ik er maar afscheid van nemen op de manier waarop je afscheid neemt van de krant van gisteren. Oud papier. En eerlijk is eerlijk, wat ooit hot was, is nu zelfs niet meer cool. Maar toch – dat gevoel!

Is er overeenkomst tussen de loop van materiële dingen en de meer ideële bezittingen? Het wegdoen van levensbeschouwelijke overtuigingen lijkt een stuk gemakkelijker te liggen dan het afscheid van materiële verworvenheden. Met die afscheidetappes kun je al vroeg beginnen. Vergelijk ik mijzelf als Gereformeerd jongetje met de Doopsgezinde senior die ik nu ben, dan is er in de loop van de tijd meer verdwenen dan erbij is gekomen. Al dat verlies is winst. Het heilige kan niet tegen verwoording.

Maar als ik van existentiële opinies zo gemakkelijk afscheid neem, wat zeur ik dan over veertig meter drukwerk? OK, veel boeken speelden een rol in mijn zoektocht, maar wat van waarde was, heb ik me eigen gemaakt. Daar heb ik die boeken niet meer voor nodig. De meeste boeken heb ik trouwens al jaren niet meer ingekeken.

Zo spreek ik mijzelf per druppel-column toe.

En jij, lezer/es? In welke fase van verzamelen of wegdoen verkeer jij?

196-230218

NB In verband met spam worden reacties op deze column in eerste instantie alleen door André Droogers gezien.

2 gedachten over “VERZAMELEN EN WEGDOEN

  1. Het in bezit hebben van spullen waar je maar moeilijk afscheid van kan nemen, kost meer energie dan dat je er van krijgt.
    De fase dat je er wel energie van kreeg is vaak al voorbij. Je probeert dat gevoel terug te krijgen als je dat boek er nog eens bij pakt, maar meestal slaag je daar niet meer in.
    Zelf heb ik een ‘levensdoos’. Daar komt in de loop van de jaren iedere keer iets bij dat bepalend is voor hoe mijn leven is verlopen.
    Veelal woorden die me nog steeds raken zoals ze dat de eerste keer deden.
    Veel groter dan deze doos zal mijn verzameling niet worden. Een heerlijk vooruitzicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.