VATICAANS DAGBOEK – Exclusieve fragmenten!

‘Heb zeer genoten van de mis in de Kerk der Friezen. Mooi gezicht, alle dertien, zo uniform. Voor één keer gelijkgezind. Vind trouwens dat Friezen prima volksaard hebben. Koppig, recht door zee, een eigen taalgebruik. Zij begrepen me tenminste toen ik hun bisschop was. De lijn van Willibrord. Apostel der Friezen. Staan in de traditie. Ook nu in Utrecht. Rijd graag met de kardinale wagen langs het Janskerkhof. Goed dat zijn standbeeld er nog steeds staat. Hij de kerstening. Ik de herkerstening. Hij kijkt me altijd aan en groet: Dag nummer 70. Zijn zegen heb ik tenminste.

M noemde de HV bij Het Oog “een wonderlijke man”. Die Jansen van Galen vroeg nog door, maar M redde zich er gelukkig uit. M heeft natuurlijk gelijk, maar moet wel op zijn woorden letten. Zal hem naar cursus Mediatraining sturen.

Ging bij C langs. Bespraken de veranderingen. Zegt dat hij genegeerd wordt sinds… En dat hij me nu niet meer benoemd zou krijgen. Merk dat mijn ingangen in tal afnemen. Heb nieuwe vrienden nodig. Toch maar op Facebook gaan?

Was B er nog maar. Daar kon je een gesprek op niveau mee voeren. Die begreep me.

Alarm: Moeten eerder naar de HV. Nou ja, dan hebben we dat ook maar gehad. Herhaal elk uur in gedachten mijn scenario voor de ontmoeting. Vooral mijn introotje. Inspelen op decentralisatie. Hem natuurlijk prijzen om zijn losse en open houding. Enthousiast kijken. De financiële zorgen brengen als noodzaak èn hartzaak. Bijpassende mimiek en toon. De pijn, en zo.

Pijn… Soms lijd ik onder de verzoeking om net zo open en informeel te willen zijn. Moet eerst afvallen. Een paar one-liners oefenen. Een oude 2CV? We moeten de straat op, toch? Eenvoud. Zaterdags de bloemenmarkt bij het Janskerkhof op? Daarna bloemetje bij W leggen?

Voel heel soms de twijfel. Heb ik het wel bij het rechte eind? Ik verbaas mezelf als ik denk: De echte vraag is niet wat ik overhoud, maar wie? Ga weg achter mij.

Zijn bij de HV geweest. Introotje liep goed. Kreeg het wel benauwd toen hij vroeg waarom ik zelfs met conservatieven overhoop lig. Heb direct beterschap beloofd. Maar hoe doe ik dat? Ik heb wel gelijk, maar heb ik gezag?

Heb me trouwens geërgerd aan die cadeautjes. Niet eens een boek! Had dat vooraf moeten weten. Wie neemt er nou een voetbalshirt mee, en dan ook nog van een zesdeklasser? En dat Sinterklaaspakketje! De enige heilige die door de Nederlandse Protestanten wordt erkend! Allemaal volksreligie! Gelukkig hebben ze Zwarte Piet maar niet genoemd.

Was zo gefocust op mijn introotje dat ik helemaal vergat dat na afloop die meute van de pers nog over ons heen kwam. Zei natuurlijk dat het een hele fijne broederlijke ontmoeting was, maar was zo stom er meteen aan toe te voegen ‘ik kan niet anders zeggen’. Het was er uit voordat ik er erg in had. Je zag ze denken: ‘Viel het dan mee?’. Alsof ik iets anders had willen zeggen? ‘Het was helemaal niks’, of zo? Of: ‘Ik kan niets met die wonderlijke man’? Toch maar naar herhaalcursus mediatraining. Smetje.

Nu nog een paar dagen afzien. Zou bijna verlangen naar de volgende. Over zes jaar. Wie is dan HV? Eigenlijk heb ik mijn leeftijd wel mee. En tegen die tijd is iedereen uitgekeken op die naturel PR en roept de hele Sixtijnse kapel om een formeel iemand die orde op zaken stelt. Ik zie ze al schuins mijn kant uitkijken. Willibrordus? Klinkt goed.

Maar doe ik het nou wel goed? Studieverlofje in Buenos Aires? Of toch maar terug naar de heerlijke duidelijkheid van mijn eigen medische ethiek? B ging tenslotte ook terug naar zijn boeken. Zag de bui ook hangen.’

24-061213
NB reacties op columns worden in eerste instantie alleen door André Droogers gezien.

2 gedachten over “VATICAANS DAGBOEK – Exclusieve fragmenten!

  1. Ja die HV en alles daaromheen; dan te weten dat ik net een groepsreis naar Rome heb georganiseerd waarin de deelnemers door Andrea Vreede, Rosita Steenbeek en … daar komt ie: de rector van/in de kerk der Friezen worden geïnformeerd. Heb de reis dan ook maar genoemd “Rome door andere ogen”: Misschien ga ik wel mee….Vrede en alle goeds!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.