VALKUILEN

Wat is dat toch, dat de mensheid grossiert in collectieve valkuilen? En dat die dan ook nog gewoon voortbestaan?

Neem nu het oplossen van conflicten binnen en tussen samenlevingen. De redelijke weg is dat partijen met elkaar praten en samen zoeken naar een oplossing. De valkuil is dat er geweld gebruikt wordt, van allerlei soort. Vernietiging van mensen en hun woon- en werkplekken is het gevolg.

Ander voorbeeld. Iemand heeft een geweldig inzicht over de zin van het leven. Dat idee is zo verhelderend dat er een beweging op gang komt. Die groeit uit tot een nieuwe religie, levensbeschouwing of ideologie. En dan opent zich de valkuil: exclusiviteit, verkettering, hiërarchie en foute macht.

Nog eentje: democratie laat partijen toe die haar te gronde richten.

Wat zie je steeds? De mens als knappe knoeier. Uit een rijk veld van allerlei betekenissen kiest hij (soms zij) nou net de schadelijke variant. Het kan opzet zijn of onbedoeld gevolg, maar steeds leveren mensen welzijn in.

Gelukkig zijn er ook mensen die de valkuilen dicht willen gooien. Zie Gandhi, Martin Luther King, Mandela, Bisschop Romero, Pater Frans van der Lugt, en vul zelf maar aan.

Opvallend: alleen Mandela stierf een natuurlijke dood…

242-190419

NB In verband met spam worden reacties op deze column in eerste instantie alleen door André Droogers gezien.

2 gedachten over “VALKUILEN

  1. Goede André,
    Je noemt geheel verschillende ‘valkuilen’. Alleen van nieuwe of alternatieve religies heb ik verstand. De ‘valkuil’ voor nieuwe religieuze (ook politieke?) bewegingen is onvermijdelijk! Het is eigenlijk geen valkuil, maar een vorm van tragiek: institutionalisering’. Zodra de beweging groeit, is er een adreslijst en een structuur nodig. Dat betekent zoals je weet machtsvorming… leiding, (leider) en dus geslotenheid en absolutisme. Toen de Jezus-beweging een kerk werd (regionaal > natie/stamkerk > wereldkerk) was eenvormigheid c.q. dogma en regelgeving nodig.

    Het is trouwens een wonder dat de ‘evenredige’ democratie het al meer dan een halve eeuw in veel Europese landen min of meer gehouden heeft. Eigenlijk een regentendemocratie?

    Groet, Jan

  2. Beste André,
    Een diepe gedachte en mooi verwoord. Dat van die nieuwe inzichten. Het start een beweging. Beweging geeft leven. Het is dan stromend… tot het vaak verwordt tot stilstaand water. Dan gaat het stinken en verwekt ziekten. Zo is het vaak ook gegaan met kerkelijke stromingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.