SUCCES EN FAILLIET

Wij mensen zijn in staat aan van alles betekenis te hechten. Dankzij dat vermogen vormen we de enige diersoort die de eigen leefwijze radicaal kan veranderen. Dat levert zowel een succesverhaal op als een failliet. Voor onze eigen gemoedsrust en PR houden we het vooral op het succes, en nog liever op vooruitgang. Maar het garantiebewijs ontbreekt.

Religies maken in hun betekenisgeving al heel lang werk van de succeskant, vaak mèt garantie. Weliswaar krijgen zonde en het kwaad aandacht, maar vooral als hindernissen op de weg naar het goede leven, nu of na de dood.

Ook onze culturele setting is intussen ingericht op succes en vooruitgang. Reclameboodschappen vernieuwen dagelijks de belofte dat we het beter zullen hebben dan onze ouders. De wetenschap heeft het verleggen van grenzen tot doel. En ja, er is vooruitgang op allerlei terreinen.

Daar zit wel een achterkant aan. Economische crises zijn niet te vermijden. Welvaart wordt niet eerlijk verdeeld. Migratiestromen blijken onbeheersbaar. Geweld wordt niet effectief beperkt. De planeet loopt door mensenhand grote risico’s. Verschillen in betekenisgeving, al dan niet religieus, voeden conflicten. Kortom, de ideale samenleving is meer wenselijk dan werkelijk.

Moeten we misschien toch leren een toontje lager te zingen?

216-280918

NB In verband met spam worden reacties op deze column in eerste instantie alleen door André Droogers gezien.

Eén gedachte over “SUCCES EN FAILLIET

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.