ORDE

 

DSCN4924 (1)DSCN4926DSCN4901 (1)Wandelend door Córdoba kwamen we drie leuzen tegen, geschilderd op een witte achtergrond en met hetzelfde handschrift. Bij de derde leus had iemand een woord doorgestreept en er een nieuw woord voor in de plaats gezet. Inspiratie voor deze druppel.

De eerste muurschilder meldt dat we drie kernwaarden nodig hebben: Versos, Amor, Humanidad: poëzie, liefde en menselijkheid. De tweede streept ‘menselijkheid’ door en vervangt het door een andere waarde: ‘orde’.

Het lijkt een lokaal debat, want in de Spaanse geschiedenis is menselijkheid nogal eens geofferd op het hoogaltaar van de orde, mèt kerkelijke zegen. Maar de vraag welke ruimte orde laat voor andere kernwaarden is universeel en eeuwenoud. Binnen de driehoek religie-macht-spel is het een terugkerende kwestie.

Elke samenleving en ook elke religie heeft een zekere mate van orde nodig, al was het maar om poëzie, liefde en menselijkheid te laten gedijen. Maar helaas, het komt er nogal eens van dat ordebewakers bepaalde kernwaarden tussen haakjes zetten. Orde heeft eigen belangen en mechanismen. Machthebbers zetten orde graag bovenaan hun waardenlijstje. ‘Ordnung muss sein’.

Zodra in een samenleving of religie kernwaarden weggestreept worden ten gunste van orde, wordt het tijd op te gaan letten. Wie betaalt de prijs voor de ordehandhaving? Zie de migratiecrisis en ‘eigen eerst’-roepers. Medemenselijkheid wordt verdrongen met een beroep op nationale identiteit en veiligheid.

Orde en spel kunnen het niet zo goed met elkaar vinden. Spel moet het hebben van het verkennen van nieuwe mogelijkheden. Poëzie, liefde en menselijkheid bloeien dankzij het spel met betekenissen. Ordehandhavers vinden het spelen met alternatieven nogal eens bedreigend voor hun positie. Ze zijn meer van het proza in wetsartikelen dan van de liefdespoëzie.

Voldoende reden om u zinvolle Kerstdagen toe te wensen en een speels nieuwjaar, vol poëzie, liefde en medemenselijkheid!

113-181215

De eerstvolgende druppel-column verschijnt op 8 januari 2016.

NB In verband met spam worden reacties op columns in eerste instantie alleen door André Droogers gezien.

2 gedachten over “ORDE

 1. Mooie en belangrijke Druppel.
  Het spel en de orde, beiden als
  voorwaarden voor liefde en poëzie.
  Waarom lukt het toch zo moeilijk?
  Goethe had ook al te doen met
  mimesis en poiesis. Wint de
  poëzie het van de slaafse navolging?
  Voor Goethe draait het om de poëzie.
  Maar ja hij was ook een genie.

 2. “Ordenung muss sein” is nog te verdedigen, maar “Ordnung soll sein” gaat te ver, dan wordt “Ordnung” opgelegd.
  Eigenlijk hoeft orde niet expliciet te worden genoemd; zij zit al in de drie begrippen: spel gaat niet zonder spelregels, poëzie is niet willekeurig/bandeloos, en menselijkheid zonder doelmatigheid loopt vast. Het gaat om de kunst van spelen, dichten en kundig helpen.
  De man (het zal vast geen vrouw zijn) die behoefte heeft aan orde is een bangerik, die niet kan spelen, dichten of helpen. Hij weet niet wat inspiratie is, kan niet vertrouwen, heeft geen ideaal. Kan hij Kerstmis vieren? Hij heeft wel stemrecht…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.