Vrijdag Zindag Nr. 24

2 gedachten over “Vrijdag Zindag Nr. 24

 1. Op de vraag: “Hoe sta jij in deze discussie?” antwoord ik vaak: “Dat hangt af van mijn zitplaats. Kan ik het gehele veld overzien, dan heb ik wat meer keus om mijn positie te bepalen, dan wanneer ik tegen een blinde muur aan kijk.” Ik bedoel maar te zeggen dat een analyse van de huidige situatie én een schets van een beoogde situatie met elkaar samenhangen. Maar ook met de bereidheid om aan stoelendans te doen. Gun ik mijn medemens een maatschappij, waarin ik bij voorkeur zou willen leven en kan die medemens dat aan of valt zij/hij daarbuiten? Ik zou het daarom wel interessant vinden ideologieën te beoordelen op hun medemenselijkheid. Daarom alsjeblieft geen Rutte IV.
  Groet,
  Wim Noomen

 2. De ideale ideologie werkt met ideale mensen aan een ideale maatschappij. Dat is een evolutionaire onmogelijkheid. Het thermodynamisch evenwicht van maximale wanorde heeft zich ontwikkeld naar een ver-van-evenwicht situatie die veel energie vergt om in stand te houden én die om te blijven bestaan zich móet ontwikkelen (evolutie). Dit geldt zowel in de biologie als in de maatschappij.
  Een ideale maatschappij met een ideale ideologie met ideale mensen is een homeostase, verstard, want immers ideaal en kan niet beter.
  Maar de energie die nodig is voor het onderhoud van deze ver-van-evenwicht ideale maatschappij zal deze dus altijd in een flux houden, die wij mensen dan meer of minder en slechter of beter noemen, maar die ook altijd zal leiden tot verandering.
  Kortom de wetten van thermodynamica en evolutie laten zien dat een ideale ideologie niet mogelijk is om te realiseren en dus niet bestaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.