NORMAAL

Wat heet ‘normaal’? Als grenzen tussen samenlevingen poreus worden door globalisering en migratie, wordt die vraag dringend. We koesteren vrijheid en verscheidenheid, maar wat is dan nog het gedeelde ‘normaal’?

De migratiestroom is deel van de pijlsnelle veranderingen die we al enige tijd meemaken. De wereld is één plek geworden en iedereen krijgt met iedereen te maken. De spannende nieuwe vraag is hoe we die ene plek inrichten. Wat is het nieuwe samenleven? En welk gedrag gaan we ‘normaal’ noemen? De aanrandingen in Keulen stelden dit probleem op een groteske, extreme en uitvergrote manier.

Over deze vraag kun je deskundigen raadplegen, maar de conclusies volgen veel meer uit verwarrende processen, met een geheel eigen loop. Meestal is een gebeurtenis of verschijnsel, zoals Keulen of de komst van asielzoekers, aanleiding tot discussie. De media, al dan niet sociaal, dienen als platform voor meningsvorming. Politici uiten zich. Uiteindelijk worden binnen dat krachtenveld maatregelen genomen. Zo ontstaan glimpen van het nieuwe gedeelde ‘normaal’.

Deel van de discussie is de leuze: ‘Pas je maar aan, word zoals wij. Jullie nieuwe normaal is ons gewone normale normaal.’ Dat lijkt simpel, maar cultuur werkt zo niet.

Allereerst: Migranten zijn geen pakjes boter die zich in een vormpje laten boetseren tot makke paaslammetjes. Het nieuwe ‘normaal’ ontstaat echt niet in de mal van de inburgeringscursus. Zoals een vreemde taal, ‘spreek’ je een tweede cultuur minstens met een accent.

Nog belangrijker: Binnenlanders zijn net zo goed deel van het probleem als de nieuwkomers. Aanpassing is niet de opdracht aan migranten alleen. Globalisering is het probleem van iedereen.

Het nieuwe ‘normaal’ komt er pas als zowel binnenlanders als nieuwkomers afstappen van het eigen-cultuur-perspectief en boven hun respectieve culturen gaan hangen. Dan ontdekken ze de betrekkelijkheid van hun eigen betekenisgeving, krijgen meer speelruimte, èn worden opener naar anderen.

Tel uit je winst.

115-150116

NB In verband met spam worden reacties op columns in eerste instantie alleen door André Droogers gezien.

2 gedachten over “NORMAAL

  1. Sterke column. Als filosoof heb ik en houd ik me bezig met “de geschakelde mens” – een ethiek van de moed. Dit is ook bedoeld in mondiale zin, waarin het gaat om vitale dingen die er toe doen. Een brei van culturen tot 1 globale cultuur is verlies van diversiteit. Waar het op aankomt is dat de mensen elkaar kunnen ontmoeten op een niveau dat hun eigen kleine cultuur overstijgt als het om vitale zaken gaat.

  2. Ik volg Helene van Gelder graag waar het gaat om diversiteit. Ik vind het doodjammer dat/als oude dialecten verwateren. Komt dan daarvoor iets anders in de plaats dat ook ‘origineel’ is?
    Wat betreft het nieuwe ‘normaal’: ik denk dat je dat niet te voren als een soort actie kunt vastleggen maar (ieders) recht, billijkheid, is wel voor-waarde; dan komt gewoonterecht – lijkt mij – en vervolgens de reden van de migrant waarom hij/zij heil zoekt in de bestaande samenleving als ondergrond, kader waarbinnen.
    Als dat bekend is, kan nieuwsgierigheid naar elkaars betekenisgeving plek krijgen en ook plezier ontstaan om het plezier dat de ander heeft in zijn/haar eigen belevingsuiting. En – wie weet – samen vieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.