NIEUWJAARSOVERDENKING

Gaan we het ene rampjaar uit en het andere in? Kunnen we ergens onze hoop op vestigen?

Veel mensen hebben het gevoel dat de mensheid in zwaar weer is terecht gekomen. Na hoopvolle gebeurtenissen zoals de val van de muur en de afschaffing van de apartheid, is het optimisme geleidelijk weggeëbd. Oost-Europa is weer een probleem en Zuid-Afrika is nu Zuma-land.

De meest ingrijpende kanteling is natuurlijk 9.11 geweest. Terrorisme is hoofdthema geworden. Er zijn oorlogen gevoerd, verloren en opnieuw begonnen. Nu zijn er migratiestromen en komt ‘ver weg’ het dorp binnen.

Als de mens een geniale prutser is (Jean-Paul van Bendegem), een knappe knoeier, dan overweegt nu de knoeikant. Het genie weet het eventjes niet meer.

Maar schatgraven in het repertoire van de mensheid levert drie vondsten op.

1. Levensbeschouwingen, zowel religieuze als seculiere, hebben mededogen in hun programma staan. Die kant wordt vaak genegeerd, vanwege exclusivisme, maar ze kan voor een heel andere sfeer zorgen. Zie Merkel en de waarden achter ‘Wir schaffen das’. De term ‘Gutmensch’ is tot scheldwoord verworden, maar kan een geuzennaam zijn.

2. Het menselijk genie is in staat om geheel nieuwe oplossingen te bedenken voor oude problemen. Zoals er nu eindelijk een klimaatakkoord is, zo kan ook de overmaat aan wapengeweld beteugeld worden. Er zijn andere oplossingen voor conflicten dan direct naar geweld te grijpen. Zie Obama en zijn binnenlandse maatregelen tegen wapenbezit. Nu nog even het buitenland, Barack!

3. Het mooiste zou natuurlijk zijn als Homo Ludens, de spelende mens, gerehabiliteerd zou worden. Veel ellende ontstaat doordat mensen zichzelf en hun leefwijze zo verschrikkelijk serieus nemen. Als iedereen door heeft dat elk mens speelt met betekenisgeving, komt er ademruimte èn speelruimte.

Zo blijven dan deze drie: mededogen, creativiteit en speelsheid. Anders gezegd: liefde, hoop en geloof!

114-080116

NB In verband met spam worden reacties op columns in eerste instantie alleen door André Droogers gezien.

3 gedachten over “NIEUWJAARSOVERDENKING

  1. Een column naar mijn hart André. Naast je beschrijving van de soms overheersende kwade menselijke ‘bengelkant’, beschrijf je ook zijn tegenhanger, zijn vermogen tot compassie en lichtvoetigheid. Mooi … 😉

  2. Er zijn rabbijnen die er op wijzen dat de vrede die God via Thora leert geen paradijselijke toestand is. Thora gaat er niet van uit dat mensen conflict-loos leven. Mensen verschillen, ze hebben verschillende belangen – ze zijn zelf gecompliceerde mensen. Leven en samenleven gaat niet rimpelloos. Thora is wat dat betreft ‘down to earth’. De droom is niet dat er geen conflicten meer zouden zijn, maar wel dat er mogelijkheden zijn om de conflicten die er zijn niet uit de hand te laten lopen, zodat ze de geschiedenis niet bepalen. Conflicten kunnen worden opgelost. Dat vermogen tot oplossen, die kracht die mensen mogen putten uit de troost, bepaalt de geschiedenis en de troost, de omkeer, de verzoening. (voor mij was dit een troostend begin van het jaar)

  3. Ben het graag met Dianne eens maar – en daar komt de godsdienstpsycholoog weer aan – zolang de mens niet in gaten heeft dat behoefte het spel hindert, ligt creativiteit niet in de richting die haar eigen is.
    Ik zelf schrijf liever Liefde, Hoop en Geloof omdat we die als ‘gereedschap’ hebben gekregen en dus niet van de mens afhankelijk zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 32 MB. Je kunt uploaden: afbeelding, audio, video, document, spreadsheet, Interactief, tekst, archief, code, andere. Links naar YouTube, Facebook, Twitter en andere diensten die in de reactietekst worden ingevoegd, worden automatisch ingesloten. Bestand hier neerzetten

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.