MENSHEID – Aartsengel rapporteert

Voor de druppel-column van deze week legde ik exclusief de hand op een verslag van aartsengel Columnarius. Hij rapporteert over de huidige toestand van de mensheid.

Aan: God 3.0

Van: Aartsengel Columnarius

Betreft: Mensheid

Deze keer is het mijn beurt om verslag te doen. Strikt genomen kan ik het vorige rapport zo overschrijven, want er verandert niets. Mensheid blijft knap knoeien. Maar omdat u, God 3.0, volhoudt dat Mensheid verstandig en humaan kan zijn, rapporteer ik toch maar zelf. Bovendien veranderen de omstandigheden, ook al blijft de beroerde uitkomst gelijk.

Het kan zijn dat onze PR niet echt afgestemd is op de doelgroep, maar feitelijk is er volgens mij iets ergers aan de hand. Er zit een weeffout in het ontwerp. Mensheid is namelijk net zo destructief als creatief. Regelmatig sloeg ik mijn vleugels voor mijn gezicht om het niet te hoeven zien. Maar als ik weer keek, was het er nog steeds. Anders gezegd:

In principe zo mooi,

maar per saldo geklooi.

Ze doen een gooi,

en maken een zooi.

Excuus, dat moest er even uit. Herhaald rijm bevestigt de boodschap.

Ter zake. Neem nu het besef van het goddelijke, toch ons kroonjuweel. Mensheid heeft wel vermoedens (knap), maar verheft eigen inzicht tot exclusieve religieuze Waarheid (geknoei).

In de verslagperiode hoorde ik trouwens veel mensen ‘Oh, my God’ roepen, maar ze bedoelden slechts verbazing uit te drukken. Zelfs atheïsten roepen het. Ging dus niet over u. U hoeft niet te luisteren.

Mensheid verdunt het woord ‘heilig’. Ik merkte dat zelfs cijfers heilig worden verklaard. Zo hoorde ik zeggen dat het begrotingstekort van max. 3 % heilig is. Ook immigratiequota zijn dat. Ze bedoelen ‘niet onderhandelbaar’. Bent u soms ook ‘niet onderhandelbaar’?

En dan zijn er figuren die het over een ‘heilige oorlog’ hebben. Hoe bedenken ze zo’n combinatie? Duo Knap & Knoei in actie. Ze leggen ‘heilige oorlog’ uit als permissie om andere mensen het hoofd af te snijden… Nota bene, je eigen mensensoort verdelgen. Zelfs geloofsgenoten! En dan beweren ze dat ze de pure versie van hun godsdienst verdedigen. Je zult maar de god zijn die zo gediend wordt.

Over oorlog gesproken, ben sowieso verbijsterd over de manier waarop Mensheid met conflicten omgaat. Hoe knap ook, ze kiezen als oplossing heel snel voor geweld, alsof ze vergeten dat ze met al die knapheid ook wel een andere uitweg zouden kunnen verzinnen. Maar de knapheid stoppen ze in de wapens die ze bedenken.

Nog zoiets, Mensheid weet niet hoe de goede aarde te bewonen. Wel was er onlangs een heilige vader – nou ja, heilig, een doodgewone man, hoor, die niet eens vader mag zijn – maar goed, die had gewaarschuwd dat de aarde misbruikt wordt. Vond ik wel geinig. En humaan. Kijken of de knoeiers luisteren.

Ook nog het vermelden waard: De president van zo ongeveer het machtigste land in de wereld hield een preek, echt waar. Maar nog mooier, hij zong ‘Amazing grace’. Niet helemaal zuiver, maar toch. Mensheid roept meestal ‘goeie genade’, maar dit was goede genade. De aanleiding was trouwens geknoei.

En verder blijft Mensheid op drift. Vanwege oorlogen en het ontbreken van toekomst stromen mensen naar vrede en vooruitzicht, ongeveer zoals water naar het laagste punt stroomt.

Tenslotte, als het gaat om de huidige kansen dat u, God 3.0, erkend zult worden als god van alle mensen – vergeet het maar. Ook daar wint Knoei van Knap. Knap tekent een kaart van het levensbeschouwelijk landschap, en Knoei denkt dat die kaart het landschap is! Alsof het landschap de kaart gehoorzaamt!

O ja, behalve God schrijven ze nu ook Zelf met een hoofdletter. Maar ik vraag me dan af of ze ook Ander schrijven.

Nou ja, ik vertel niets nieuws. Gelukkig duurt het een hele tijd voordat ik weer rapporteur ben.

100-030715

NB In verband met spam worden reacties op columns in eerste instantie alleen door André Droogers gezien.

3 gedachten over “MENSHEID – Aartsengel rapporteert

 1. Is het eigenlijk niet zo dat we hier in de dualiteit niet anders kunnen? Zolang je blijft klooien in die laag kom je niet verder?
  Vriendelijke groeten,
  Rob van Lint

 2. ik denk dat de mensheid speelt met de op zich dualistische mogelijkheden van dualisme en monisme – maar dat is het begin van een nieuwe column…!

 3. Dag André,
  Toch nog even….
  Wat ik bedoel is dat heel de materiële schepping dualistisch van aard is. Door de materie/tijd wordt het bewustzijn uit elkaar getrokken in positief/negatief enz. en pas in hogere lagen kan het monisme ervaren worden. Ik noem wat we hier ervaren ‘gestold bewustzijn’ letterlijk. In een tijdloze zee van bewustzijn. In bijgaande illustratie van mij [ http://www.andredroogers.nl/rob-van-lint-universum/ ] is te zien dat ons heel-al in een blauw bewustzijnsvlak als een DNA structuur rondzweeft, in de vorm van een sigaar, met een puntje beginnend (oerknal) langzaam iets breder wordend en dan uiteindelijk opbrandt. Zo hangen er in dat blauwe vlak diverse gestolde ‘sigaren’. En als je een plakje sigaar neemt zie je de structuur van het heelal waar de wetenschap nu een animatie van gemaakt heeft. Heel leuk. Tijd wordt dan ook ineens makkelijk te overzien, ook incarnaties want je kan voor of achterin instappen….En als er uiteindelijk aan de touwtjes wordt getrokken blijft er niet veel over!….
  Rob van Lint

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.