MEERVOUDIG

Sinds kort veroorloof ik me op zaterdag meer weekendkranten. Ze wekken me als ze letterlijk door de brievenbus donderen. Journalisten en opiniemakers bespreken meervoudig onze werkelijkheid. Het nieuws draagt continu aanleidingen aan. Nieuwe boeken worden besproken, trendsetters geïnterviewd, onverwachte invalshoeken gesignaleerd.

Die kranten illustreren de gave van mensen om onbeperkt betekenis te geven aan hun werkelijkheid. Dat is niet iets van gisteren. Het vermogen tot betekenistoekenning kleurt mensenlevens al zolang de mensheid de aarde bewoont. Zie de vele culturen, de talloze religies, de ontelbare kunstuitingen, en het meervoudige repertoire aan theorieën en filosofieën.

Nieuw in onze tijd is dat je als individu niet meer vast zit aan de betekenis die jouw besloten kring aan jouw wereld toekent. Families, kerken en buurten oefenen veel minder sociale controle uit. Grenzen vertonen lekken. Het resultaat is een sterk toegenomen betekenisgeving.

Ook het levensbeschouwelijk aanbod, al dan niet religieus, is diverser geworden. De toegang is vergemakkelijkt. De vrijheid zelf te bepalen waar je al dan niet in wilt geloven, heeft vraag en aanbod vergroot.

Logisch gevolg is dat er steeds meer zinzoekers zijn die levensovertuigingen combineren en bijvoorbeeld tegelijk boeddhist en vrijzinnig christen zijn.* Mensen gebruiken tegenwoordig gemakkelijk meer inspiratiebronnen.

Ongeveer zoals ik nu meer weekendkranten lees…

224-301118

* Wil je meer weten over het combineren van levensovertuigingen, lees dan het nieuwe boek van Joantine Berghuis, ‘Meervoudig religieus: Spirituele openheid en creativiteit onder Nederlanders‘ (AUP, 2018).

3 gedachten over “MEERVOUDIG

  1. Het woord ‘meervoudig’ bracht mij op mijn meervoudig religieus zijn, waardoor ook nog een weg van ‘betekenisgeving’ mij heeft gevonden. Voor mij een weg naar de ‘binnenkant’ mijn bron, waardoor een intens tevredengevoel is gegroeid. In het boek ‘De kracht van betekenis’ wordt op een heldere wijze beschreven dat ‘niet geluk maar betekenis’ het leven de moeite waard maakt.

  2. Je hebt gelijk, André. Maar er zijn ook leden van onze diverse samenlevingen die de steeds toenemende meervoudigheid niet kunnen verwerken dan wel verdragen en zich terugtrekken op het eigen gelijk dan wel de eigen zekerheid. Ook ken ik ouderen die de hoeveelheid nieuws niet meer kunnen of willen verwerken en in overdrachtelijke zin hun ogen en oren dichtstoppen; ze schakelen steeds meer buitenwereld uit.

  3. Ja André, ook ik veroorloofde me een NRC weekendabonnement naast Trouw en de Groene. Het wordt wel een kakofonie met de drie media en die in hun eigen kleur, de NRC uitstekend geschreven, maar op een enkel afwijkend geluid na (de kosmische orde als circumstential evidence voor een scheppende entelechie) positivistisch-materialistisch, Trouw, in mijn optiek minder goed geschreven, maar wel open voor het niet-materiële, hoewel mij vaak te veel over kerkorganisatorische problemen die mij niet boeien, en de Groene onversneden links en uitvoerig. Die veelheid van informatie is als lawaai dat stille inkeer belemmert, het lijkt ook af van wat misschien wezenlijker is; dilemma. Helpt al die informatie om het leven in te richten, te bepalen wat je te doen hebt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.