LEKEN

In onze doopsgezinde gemeente worden al een paar jaar twee diensten per maand verzorgd door de eigen leden. Wat je in deze kleine gemeente van nog geen honderd leden ziet gebeuren is de rehabilitatie van de leek.

Alle religies hebben mensen, meest mannen, die meer kennis hebben van de sacrale dimensie dan doorsnee gelovigen. Zij zijn de religieuze specialisten. Om dat te worden hebben ze meestal meer moeten doen dan een inwijdingsritueel ondergaan. Soms is een ervaring van aangeraakt worden door het heilige een voorwaarde. Maar meestal moeten ze zich de visie en praktijken van hun religie hardleers eigen maken. Dat kan werkgelegenheid voor het leven zijn.

Religieuze specialisten bekleden een positie waarbij ze het gedrag van gelovigen aan kunnen sturen. In mijn termen heet dat macht. Hun roeping en kennis zijn hun machtsmiddelen.

Het is vaak een automatisme geworden dat de religieuze specialisten de leidende rol spelen, zo zelfs dat men hen ziet als de eigenaars van hun religie. Ze beheersen de organisatie, beheren de gebouwen, en bepalen de sfeer.

Onze gemeente biedt leken ruimte die elders is voorbehouden aan religieuze specialisten. Dat blijkt een gouden greep. Het kerkbezoek lijdt er niet onder en de betrokkenheid wordt bevorderd. Onvermoede talenten komen tevoorschijn. V laat zich evengoed horen als M. De stillen in den lande blijken geïnspireerde woordvoerders te zijn. Er wordt uitbundig gespeeld met zingeving.

Je zou haast gaan denken dat religieuze specialisten de betrokkenheid van leken eerder hebben belemmerd dan bevorderd…

188-151217

NB In verband met spam worden reacties op deze column in eerste instantie alleen door André Droogers gezien.

2 gedachten over “LEKEN

  1. Dat is helemaal geweldig. Wel ben ik benieuwd of er na enkele jaren een klein aantal voorgaande leken zich niet zodanig profileert dat ze langzamerhand het gedrag van een gewijde, beroepen of in ieder geval professioneel opgeleide specialist gaan aannemen en a.h.w. ‘ervaringsdeskundige specialisten’ worden. Ze gaan dan willekeurig of onwillekeurig invloed uitoefenen, die tot macht kan uitgroeien. Voor je het weet zijn er weer nieuwe presbyters, ‘oudsten/ouderlingen ontstaan, zoals in de eerste christengemeenschappen. Ze groeiden uit tot priesters (van ‘presbyter’), die meenden van ‘boven’ een bijzondere roeping en wijding ontvangen te hebben.
    Dat ervaringsgegeven hoeft er niet van de weerhouden steeds weer terug te gaan naar de leek.

  2. Dat moet je vooral bij dopers niet proberen, daar geldt nogal steeds de oude doopsgezinde opvatting ‘één is uw meester en u bent allemaal broeders en zusters’. Wij kennen geen ambtsdragers. Predikanten, al hebben zij een opleiding op academisch niveau, worden vrijgestelden genoemd en zijn gewoon gemeentelid. Vaak worden doopsgezinden gezien als een vrijgevochten groep, maar niets is minder waar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.