KIJKEN IN DE ZIEL

Zes spannende uitzendingen lang keek topinterviewer Coen Verbraak in de ziel van twaalf religieuze leiders. Hij stelde de heikele vragen. Bestaat God? Schepper? Bron van goed èn kwaad? Wie mag er in jouw hemel? Mag euthanasie?

Wat zag ik vanaf de bank?

Spelers die in hetzelfde veld een wedstrijd spelen, maar zonder enig teamverband. Vrijwel iedereen wil in hetzelfde doel scoren. Ieder voor zich, en ‘?God?’ misschien voor allen. Elke solist is – volstrekt of bijna – zeker van het hemelse kampioenschap.

Een coach ontbreekt, al zien sommigen hun God zo. Elke speler heeft een eigen spelopvatting. Sommigen spelen defensief, vanuit een vaste rol. Anderen meer open, op zoek naar onvermoede kansen.

In de rust staan ze afzonderlijk de journalist te woord. Wat de anderen beweren, zien ze pas veel later, als de mooiste sound bytes achter elkaar zijn gemonteerd.

Was deze serie nu een reclamespot voor religie als tak van sport?

Als kijker bleef ik gemakkelijk hangen bij de verwarrende verscheidenheid. Dan dacht ik al snel: ‘Bij zoveel waarheidsclaims kan niemand gelijk hebben’. Maar ik zat ook wel af te vinken: ‘Ja, mooi gezegd. Nou nee, dat vooral niet.’

Misschien wordt de tweede helft anders?

212-310818

NB In verband met spam worden reacties op deze column in eerste instantie alleen door André Droogers gezien.

5 gedachten over “KIJKEN IN DE ZIEL

  1. Ik heb ook enkele uitzendingen gezien. Ik vond het o.a. zo triest dat een van de dominees zei dat zijn moslim schoonvader beslist niet in de hemel kwam. Datzelfde werd ook door een imam gezegd over hemel. Hoe ziet hun hemel er dan uit? Die uitzending heb ik misschien gemist. Wat weten ze van elkaars religie? God, Dieu, Allah, Gott, namen voor het Opperwezen of hoe je dat grote mysterie dan ook noemen wilt, dat (Zijn, Haar, Het) Boodschappers van tijd tot tijd op een andere plaats op aarde zendt
    als geneesheer voor de kwalen van de mensheid. Voorbeelden van Boodschappers: Mozes, Jezus, Boeddha, Krishna, Mohammed. de Báb en Bahá’u’lláh.

  2. Voor mij was, wat ik gezien heb, zodanig bizar, dat ik al gauw verder zapte. ‘Niet te geloven’ dacht ik meteen. Dat religieuze mensen zich op deze wijze uiten – sommigen zó arrogant en anderen vooral betweterig – kan ik niet vatten.

  3. “Misschien wordt de tweede helft anders?”
    Wellicht door die tweede helft te spelen zonder camera en met andere spelers. 😉

    In mijn geval zijn die andere spelers een aantal mensen ( 5 ), die met een zekere regelmaat bij elkaar komen om met elkaar in gesprek te gaan, onder de noemer: ‘Fitness voor de ziel’.
    (allen met een religieuze achtergrond van diverse pluimage.)

    De, door mij gewaarde serie, zal daarvoor als brandstof gaan dienen. Ja, precies voor dát wat het ‘aanvinken’ voor jou zelf waard was/is.
    De macht staat ‘buiten spel’ en geloof, twijfel, ongeloof zijn welkom om het zingevingspel te spelen.
    (enkele woorden zijn, met dank, eerlijk gepikt van de houder van dit blog.) 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.