KERK-BANK

Vooral verticaal georganiseerde kerken vertonen merkwaardige overeenkomsten met banken. Elke vergelijking gaat natuurlijk mank, maar toch…

In hiërarchische kerken, met exclusieve ambten, functioneren geestelijken als bankiers die het kapitaal aan heil beheren. Zij beschikken over de specialistische theologische kennis waar de meeste gelovigen geen weet van hebben. De rituele rollen die zij spelen zijn niet voor leken weggelegd. Zodoende controleren en bemiddelen ze de toegang tot het heilskapitaal.

De gelovigen zijn de rekeninghouders die afhankelijk zijn van deze bankiers. Zij wensen een aandeel in het heil, met bijbehorend dividend. Bij goed gedrag vergaren ze uiteindelijk schatten in de hemel. Met hun aardse geld ondersteunen ze de instelling en houden ze de clerus aan het werk. In ruil verwachten zij heilzame pastorale dienstverlening.

In de zwaardere calvinistische kerken speelt schuld een rol, als een wel erg grote hypotheek op de eeuwigheid. Gelovigen houden rekening met de mogelijkheid die nooit af te kunnen lossen. Verlossing is een schaars goed. Wie sober leeft en zijn talenten verstandig investeert, maakt misschien een kans op eeuwig heil. Max Weber meende dat het calvinisme daarom een voorportaal was van het kapitalisme.

Volgende week: wat betekent het dat zowel kerk als kapitalisme in crisis verkeert?

218-121018

NB In verband met spam worden reacties op deze column in eerste instantie alleen door André Droogers gezien.

Eén gedachte over “KERK-BANK

  1. Precies André, daarom is het nodig dat er een anders georganiseerde religie komt.
    En de Alwetende Geneesheer heeft daar voor gezorgd door zich opnieuw te manifesteren in Bahá’u’lláh. Hij gaf er gestalte aan in de jongste wereldreligie (1844 A.D.).
    Het Bahá’í-geloof. Gekozen Plaatselijke Geestelijke Raden, Nationale Geestelijke Raden en het internationale Universele Huis van Gerechtigheid dat in Haifa, het huidige Israël gevestigd is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Maximale bestandsgrootte van upload: 32 MB. Je kunt uploaden: afbeelding, audio, video, document, spreadsheet, Interactief, tekst, archief, code, andere. Links naar YouTube, Facebook, Twitter en andere diensten die in de reactietekst worden ingevoegd, worden automatisch ingesloten. Bestand hier neerzetten

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.