GELOOF

Geloof is meer dan wat religies aanreiken. Drie actuele voorbeelden.

Vorig weekend won Feijenoord de bekerfinale. Elf spelers en hun coach wonnen. Nee hoor, duizenden fans zeiden: ‘wij zijn kampioen!’. Die ‘wij’ zouden niet eens op die vijftig bij honderd meter passen, laat staan er kunnen spelen. Ze speelden hun clubgeloof.

Premier Rutte hield deze week in het Kamerdebat vol dat hij geen memo’s had gezien over de afschaffing van de dividendbelasting, een jaarlijks douceurtje van € 1,4 miljard voor aandeelhouders van bijvoorbeeld Unilever en Shell. Hoewel hij zelf een heel pakket memo’s had vrijgegeven, bleef hij uur na uur getuigen van zijn geloof in zijn eigen versie.

Of neem 27 april, Koningsdag. Het Huis van Oranje vergezelt de Nederlandse natie al sinds de 16e eeuw. Lange tijd had het politieke macht. Die is er nu nog nauwelijks. In de huidige democratische verhoudingen overleeft een koningshuis omdat het onderdeel is van ons geloof in onze nationale verbondenheid.

In alle drie de gevallen zit er in de hoofden en beleving van mensen een denkbeeld dat niet rust op strikt aantoonbare werkelijkheid, maar dat niettemin met overtuiging in stand wordt gehouden. Zo werkt geloof.

Lastige vraag: Zou het echte geloof misschien ook zo werken?

203-270418

NB In verband met spam worden reacties op deze column in eerste instantie alleen door André Droogers gezien.

3 gedachten over “GELOOF

    • Wat een leuke column! Ik bewonder ‘m elke keer weer.
      Maar ik weet geen antwoord. Daarvoor zou ik in een gespreksgroep moeten zitten en dan zó een mening vormen.
      Maar met instemming zag ik je in de eerste regel meteen een onderscheid maken tussen geloof en religie. Dat lijkt me een goed uitgangspunt.
      Hartelijke groet,
      Corry

  1. Nu kan de godsdienstpsycholoog zijn kwek niet houden. Bij “het echte geloof” (goed zo, Corry!) werkt het ook zo. De menselijke geest zoekt, wil wat en kiest uit ideaal of enthousiasme of behoefte voor een invulling, beleving. Dat met anderen beleven maakt het alleen maar mooier. Hoe ver de horizon strekt – ik denk dat het koningschap verder reikt dan dossierkennis.
    Bij geloof gaat het ook om overtuiging. Menselijke geest zoekt, vermoedt en krijgt van buiten een aansluiting. De persoon ervaart, accepteert dat als van Boven, ‘verticaal’, een ruimere dimensie dan eigen vermoeden. In geloof richt de menselijke geest zich naar de goddelijke Geest, eeuwigheid. Het heeft het karakter van gave en wordt heel sterk, want je gelooft zelf, het is van jou. Maar het heeft ook iets van overgave omdat het verder reikt dat eigen vermogen.
    De inhoud van geloof krijg je doorgegeven, wordt je aangereikt en jij verwerft het, leert het al doende kennen. En het samen geloven maakt het alleen maar mooier.
    Geloven is echt niet a-menselijk.
    Dacht ik zo.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.