GELOOF RESETTEN

Stel, je werd grootgebracht in een bepaalde geloofsovertuiging. Je nam die mee op je levensweg. De inhoud van je levensbeschouwelijke rugzakje veranderde onderweg, misschien zelfs ingrijpend.

En dan schrijft iemand een boek met de titel ‘Ik bid dus ik ben’, natuurlijk een variant op ‘ik denk dus ik ben’ (Descartes). De ondertitel luidt ‘Pleidooi voor de christelijke traditie’.

Je denkt: terug naar af? Bidden in plaats van denken? Het gebed is zo ongeveer de waterscheiding die laat zien waar iemand staat in geloofszaken. En dan ook nog pleiten voor traditie?

Ik begon het boek te lezen en merkte al snel dat hier iemand aan het woord is die zich bewust is van het menselijke spelen met betekenissen. En van het feit dat die betekenisgeving ingrijpend verandert met de tijd.

Deze schrijver legt uit hoe hij gaandeweg de uitgewoonde geloofswoorden van een nieuwe, eigentijdse betekenis is gaan voorzien. En dat allemaal vanuit de door hem meebeleefde veranderingen in samenleving en levensbeschouwing.

Dat begint dus bij het gebed, voor deze auteur de optelsom van zelfgesprek en religieuze verbeelding. Beladen termen als schuld en verzoening voorziet hij eveneens van geactualiseerde betekenissen. Ook het godsbegrip krijgt een opknapbeurt. Geloof kun je resetten.

Niet laten afschrikken door die titel dus. Er gaat een knap boek achter schuil. Auteur: Bert Hoedemaker (1935), emeritus hoogleraar theologie.

243-260419

NB In verband met spam worden reacties op deze column in eerste instantie alleen door André Droogers gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.