DROOM

Hebben droom en levensbeschouwing iets met elkaar?

Ik zit achterin een bus en wil er de volgende halte uit. Ik druk op het knopje, maar het STOP-teken gaat niet op rood. Ik druk nog eens. Geen effect. Dat wordt een eind terug lopen, denk ik. Ik loop naar voren om tegen de bestuurder te zeggen dat ik er uit wil. Daar staat al iemand met dezelfde wens.

Maar er doet zich een nieuw probleem voor. De bestuurder zit achter een groengrijze gesloten wand. We bonzen erop en dan gaat er een piepklein luikje open. Ik wil uitleggen dat het stopknopje het niet doet en dat ik eruit wil, maar ik kan niet uit mijn woorden komen. Van onmacht word ik wakker.

Hoe deze droom te duiden? Bijvoorbeeld zo: In het leven heb je niet alles in de hand. De techniek laat je in de steek. Bovendien ben je afhankelijk van anderen, met eigen bevoegdheden en macht. Die anderen zijn niet altijd bereikbaar, maar sturen wel je leven aan. Je voelt je stom – ongelukkig, dom en monddood.

Wacht even… Hoor ik nu bij de popu-stemmers?

Er is ook een religieuze uitleg mogelijk. In mijn onbewuste zit een almachtige geüniformeerde God aan het stuur. Die negeert mijn signalen en laat zich niet gemakkelijk bereiken. Zelfs als ik niet de enige ben die zich tot hem wendt, blijft hij moeilijk benaderbaar. Eenmaal met hem geconfronteerd, kom ik niet uit mijn woorden.

Wacht even… Dit is toch niet helemaal God 3.0.

Iedere dromer speelt met de betekenissen die het onbewuste aanreikt. Iedereen probeert vanuit de verwarring bij een verklaring te komen. De droomuitleg kan zowel profaan als religieus zijn. Vaak gaat het over onmacht en overmacht. Levensbeschouwingen zijn op deze manier door dromers ingevuld en uitgebouwd.

Zo proberen mensen door de dag te komen. En de nacht.

129-220416

NB In verband met spam worden reacties op columns in eerste instantie alleen door André Droogers gezien.

Eén gedachte over “DROOM

  1. “Levensbeschouwingen zijn op deze manier door dromers ingevuld en uitgebouwd”. Daar hik ik tegenaan. Zo geformuleerd lijkt het alsof levensbeschouwingen privė-aangelegenheden zijn, want je droomt je eigen gedachten. Als het op godsdienst aankomt – je kunt niet in je eentje godsdienst invullen; daar heb je elkaar en wat ‘openbaring’ heet voor nodig, soort objectieve en gemeenschappelijke invulling, in je eentje verpieter je, bouw je ook niet uit.
    Er zijn best wel mensen – denk ik – die een goeroe nodig hebben, maar kenmerkend voor godsdienst/geloof is dat die goeroe je vrij laat: je gelooft zelf (maar niet alleen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.