CRYPTE

Bezinningsweek meegemaakt in Vézelay, met een focus op de basiliek. De kerk is indrukwekkend, groot en hoog. Wij verblijven in een dorp onderaan de heuvel, de kerk staat er bovenop. In de loop van de week wandelen we drie keer naar boven, één keer in stilte.

Vézelay is een bekend pelgrimsoord. Er komen twee soorten pelgrims: sommigen gaan naar Santiago de Compostela, maar de meesten komen voor de reliek van Maria Magdalena, een botje van haar geraamte.

Die reliek wordt in de crypte onder het hoofdaltaar bewaard. Als je de kerk inkomt, staat er een bordje dat eenrichtingsverkeer voorschrijft. Pelgrims gaan langs een smal trapje links de crypte in en langs net zo’n trapje er rechts weer uit. Zij zijn de bloedsomloop van de kerk, het hart in en er weer uit.

In deze tijd van het jaar is het stil in de kerk. Wij zijn een apart soort pelgrims. Iedere deelnemer aan de bezinningsweek vult de basiliek met eigen betekenissen. Ik zie er vooral een symbool van macht in, een religieuze burcht, dominant op de heuvel. Dat deze kerk ooit gebouwd is, was alleen mogelijk dankzij religieuze, politieke en economische macht.

Tegelijk merk ik hoe het gebouw uitnodigt tot het ervaren van betrokkenheid op een andere werkelijkheid. De harmonie van de romaanse architectuur spreekt me aan. Als we een mis meemaken, verwijst de zang van nonnen en monniken naar een andere dimensie van de werkelijkheid.

Maar het mooiste vind ik toch de crypte, niet vanwege Maria Magdalena, maar door de eenvoud, het lage plafond, de ongelijke uitgehakte witstenen vloer, de stilte. Hier wordt de massieve pracht en praal van boven teruggebracht tot de religieuze essentie: een kwetsbaar vermoeden.

185-241117

NB In verband met spam worden reacties op deze column in eerste instantie alleen door André Droogers gezien.

3 gedachten over “CRYPTE

 1. Beste André,

  En juist even 200 meter verderop is ook een ontroerend eenvoudige kapel, onderdeel van een kloostertje. Het heet La Cordelle. Er staat een stenen tafel als altaar, er zijn flauwtjes nog wat fresco’s zichtbaar en in die intiem kleine ruimte staan alleen wat banken aan de muren en enkele meditatiebankjes.
  Ooit heb ik er bij toeval een priester voor het eerst in mijn leven een stralend-blije eucharistie zien voorgaan; mijn vriend en ik waren de enige aanwezigen en werden bij dit gebeuren betrokken.
  Het was alsof hij dat kwetsbare vermoeden in alle eenvoud in een groots gebaar ruimhartig en gul uit wilde spreiden. En zo gebeurde ook..

  In de stilte van La Cordelle is het goed toeven, is alle pracht en praal verder weg dan die 200 meter.

  Hartelijke groet,
  Marie-José

 2. Dat zijn kostbare ervaringen.
  Ik denk dat de tegenstellingen groots – klein, macht – niet-macht, ruim -geconcentreerd, wijds – intens en dergelijke van belang zijn daarvoor.
  Met Kerstmis heb je dat ook: herberg – stal, eettafel – voerbak.
  Kun je – als daartoe aanleiding is – dan nog denken aan ‘spel’? Dan onderga je, je doet niks of misschien vanzelf?

 3. Beste André,

  Vezelay ontvangt ook de pelgrims van Chemin d’Assise (Canterbury naar Assisi). Zelf heb ik een deel gelopen vanuit zuiden van Parijs via Vezelay, Taizé, Cluny, naar Macon. Assisi en Rome heb ik al eerder vanuit Florence gelopen.

  vrede en alle goeds
  Jan Veltman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.