ABOUTALEB

Er is nogal wat gedoe geweest rond de uitspraken die de Rotterdamse burgemeester Aboutaleb deed over salafisme. Gemeenteraadsleden en columnisten hadden kritiek op zijn uitspraak ‘Elke moslim is een beetje salafist’. Voor Aboutaleb is iedere moslim die op Mohammed wil lijken een salafist. Hij vergelijkt zo’n moslim met een christen die Jezus ten voorbeeld neemt. Een salafist is dus simpelweg een volgeling.

Oeps, en dat terwijl van hogerhand iedereen die ‘het’ salafisme verspreidt, gewantrouwd moet worden. Aboutalebs typering verschilt sterk van die van de veiligheidsdiensten. Voor hen is een salafist onverdraagzaam, gewelddadig en anti-democratisch. De critici vragen zich af hoe zo’n burgemeester nog garant kan staan voor de orde in zijn stad. Hij onderschat het gevaar van de radicale islam!

Los van wat islamologen over salafisme te melden hebben, lijkt het mij dat Aboutaleb een buitengewoon slim spel speelt. Hij beroept zich indirect op het zeer menselijke vermogen om onbeperkt, aan wat dan ook, uiteenlopende betekenissen toe te kennen, zelfs als die tegen de gevestigde ‘normale’ versie in gaan. Aboutaleb geeft, als moslim, een lesje islam-catechisatie. Daardoor ontkracht hij de smalle definitie van salafisme die de gewelddadige anti-democratische minderheid van IS-moslims hanteert. Ironie: die versmalde definitie is door de media en de veiligheidsdiensten slaafs overgenomen van die minderheid en daardoor wereldwijd ‘normaal’ geworden.

Het is veel slimmer de terminologie van de exclusieve gewelddadige salafisten te ontkrachten dan klakkeloos er van uit te gaan dat salafisme gelijk staat aan wat zij ervan maken. Aboutaleb gebruikt de menselijke betekenisgeving om ruimte te scheppen voor een andere betekenis van salafisme, die feitelijk veel normaler is.

Natuurlijk hangen betekenistoekenning en machtsprocessen samen. Wie macht heeft kaapt de betekenisgeving en proclameert wat normaal is. Dat is de macht van IS èn van de media. Maar juist daarom moet je niet in de val tuimelen wanneer een onverdraagzame groepering de eigen visie als ‘normaal’ doet voorkomen. Kapers moeten bestreden worden, ook op hun spraakgebruik. Dat deed Aboutaleb.

Kijk, dat is nou echte homeopatische verdunning.

191-190118

NB In verband met spam worden reacties op deze column in eerste instantie alleen door André Droogers gezien.

3 gedachten over “ABOUTALEB

  1. Beste André,
    Wat een voortreffelijke Druppel. Aboutaleb gunt anderen de versmalde exegese van het woord salafisme niet, catechese blijkt weer eens onontbeerlijk. Het zou fijn zijn als mensen zo ook eens met de Bijbel zouden omgaan, vooral de mensen die er nooit in lezen maar wel zeggen te weten wat er in staat.
    Dit soort Druppels, één maal daags, helpen mee aan ideologische verdunning en dat voedt gevoelen voor vrede en begrip.

  2. Ik heb de intentie van Aboutaleb helemaal begrepen. Ben echter van mening dat de contekst waarin zijn uitspraak viel onbegrip moest uitlokken. Er was geen ruimte op dat moment voor een catechetische visie die zou kunnen overkomen. Media zijn dolblij als verstandige uitspraken door journalistieke inperking van hun beoogde waarde ontdaan kunnen worden: hapklare brokken alsjeblieft! Dat is waar de samenleving om vraagt. Is Aboutaleb daarmee nu naïef te noemen, of is dit de juiste houding die het als zodanig van het onverstand moet gaan winnen? Ik betwijfel dat laatste. Zijn uitspraak was er voor fijnproevers. En was bij voorbaat gedoemd verkeerd uitgelegd te worden door een angstige meute. Heel waardevolle opmerkingen van hem. Maar waar kun je die nu eens droppen?

  3. Corry, ik kan je volgen maar ik ben geneigd om niet toe te geven aan de vraag of ‘men’ (jouw ‘meute’ ?) maatstaf mag/moet zijn. Mij lijkt dat het bij goede journalistiek hoort om meteen voldoende informatie te geven wanneer zo’n situatie zich voordoet. Ook een soort spel. Mits je verstand van zaken hebt. Ik ontkom niet aan de indruk dat er kranten/journalisten zijn die gauw graaien om de krant vol te krijgen, te scoren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.